• Tatăl jurnalistului Roman Protasevici este de părere că în deturnarea avionului în care se afla fiul lui sunt implicate mai multe persoane
  • „Dacă vă uitați din punctul de vedere al unui fost militar, această operațiune a fost în mod evident bine gândită și pregătită”
  • Părinții lui Roman Protasevici nu mai locuiesc în Belarus, deoarece le este frică de persecuțiile politice

Apar tot mai multe informații că deturnarea avionului în Belarus nu a fost o întâmplare. Operațiunea a fost planificată cu grijă din timp. Tatăl jurnalistului din Belarus, fost militar, spune că este convins că în deturnarea avionului sunt implicate mai multe persoane. Mai ales că băiatul lui nu-i spunea pe unde călătorește.

„Băiatul nostru era în vacanță. Țineam legătura cu el, mai mult sau mai puțin, în fiecare zi. Dar nu știam că se va întoarce pe 23. Nu ne spunea despre toate mișcările lui. Probabil nu dorea ca mulți oameni să știe pe unde de află. Știți, situația ireală care s-a întâmplat sau absurditatea a ceea ce s-a întâmplat, absurditatea minciunilor în legătură cu ceea ce s-a întâmplat în secolul XXI în inima Europei. Dar dacă vă uitați din punctul de vedere al unui fost militar, această operațiune a fost în mod evident bine gândită și pregătită, nu într-o singură zi sau poate chiar mai multe săptămâni. Sunt foarte convins că a fost o operațiune planificată de mult timp, pregătită cu grijă, și probabil serviciile speciale ale Belarusului nu au făcut totul singure”, a spus tatăl lui Roman Protasevici.

Părinții lui Roman Protasevici nu locuiesc în Belarus, acolo unde este acum arestat jurnalistul. Spun că lui Aleksandr Lukașenko îi este frică de jurnaliștii liberi și de presă și că la al șaselea mandat de președinte, fostul ofițer înrolat pe timpuri în forțele armate ale Trupelor Sovietice, încă mai trăiește în acele vremuri.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

„Nu mai suntem în Belarus de opt luni. Bineînțeles. Ne este frică de persecuțiile politice vizavi de acțiunile băiatului nostru. Eu și încă 80 de foști militari și ofițeri am fost degradați”, a adăugat tatăl jurnalistului.

„Noi tot timpul ne-am susținut băiatul. Nu am fost tot timpul de acord cu el, cu toate alegerile lui. Odată, am avut o discuție părintească în bucătărie. Și i-am spus: orice faci, chiar dacă nu suntem de acord, vom accepta. Este alegerea ta, o respectăm și te vom susține. Autorităților le este frică de jurnaliștii independenți, de libera exprimare. Autorităților le este frică de faptul că acțiunile lor vor deveni cunoscute de comunitatea internațională. Gândirea lor are rădăcinile în secolul trecut sau în anii 1990, când Uniunea Sovietică încă exista”, susține Dmitri Protasevici.