• Taiwan-ul acuză Beijing-ul de tensionarea intenționată relațiilor din Asia de Est
  • Președintele taiwanez numește trecerea avioanelor chineze în țara sa „o amenințare de forță”
  • China a cerut SUA să “oprească imediat”relațiile diplomatice cu Taipei-ul

Taiwan-ul acuză Beijingulde tensionarea intenționată relațiilor din Asia de Est după ce avioanele chineze au trecut de linia mediană care separă China de Taiwan de aproape 40 de ori, relatează CNN.

Ceea ce vedem acum nu este doar o situație în Strâmtoarea Taiwan, ci o situație regională. Activitățile militare recente ale Chinei, în special în ultimele zile, sunt clar o amenințare de forță, parte din atacurile lor verbale și amenințările militare asupra Taiwan-ului” a declarat președintele Tsai Ing-wen.

Această „amenințare” vine pe fondul venirii lui Keith Krach, subsecretar de stat al SUA pentru afaceri economice, energetice și de mediu, în Taipei, cu ocazia înmormântării unui fost președinte al Taiwan-ului, Lee Teng-hui.

Recomandări

A.I. NEWS
ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
UNDE MERGE REGELE CHARLES
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID

China a reacționat cu furie din ce în ce mai mare la încălzirea relației dintre Taipei și Washington și a intensificat exercițiile militare în apele din jurul insulei. Beijing-ul continuă să vadă insula ca o parte inseparabilă a teritoriului propriu, în ciuda faptului că cele două tabere au fost guvernate separat de peste 70 de ani.

China susține că trupele sale acționează legal. „Taiwan-ul este o parte inalienabilă a teritoriului chinez, și nu există nici o așa-zisă linie mediană”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin.

SUA a menținut relații apropiate cu Taiwan de când insula s-a despărțit de China continentală în 1949, la finalul unui război civil sângeros. Dar de când Washington și Beijing au stabilit legături diplomatice formale în 1979, SUA s-a abținut în a trimite oficiali de rang înalt la Taipei pentru a nu antagoniza guvernul chinez.

Liderul chinez, Xi Jinping, a fost clar în ambiția sa de a „reunifica” insula cu teritoriul continental, și a refuzat să excludă utilizarea forței, chiar dacă partidul comunist aflat la conducere nu și-a exercitat niciodată controlul direct asupra Taiwan-ului.