- Președintele Klaus Iohannis a condus, marți, ședința CSAT, la Palatul Cotroceni.
- Iohannis a transmis că autoritățile române rămân vigilente, în contextul acumulării de trupe ale Federației Ruse pe frontiera de est a Ucrainei.
- România este în permanentă legătură cu aliații și partenerii din cadrul NATO și al Uniunii Europene.
Autoritățile române rămân vigilente, transmite președintele Klaus Iohannis după ședința CSAT, în cadrul căreia a fost analizată starea de securitate în regiunea Mării Negre, în contextul acumulării de trupe ale Federației Ruse pe frontiera de est a Ucrainei.
Marți a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de președintele Klaus Iohannis, în cadrul căreia a fost analizată starea de securitate în regiunea Mării Negre, în contextul acumulării de trupe ale Federației Ruse pe frontiera de est a Ucrainei, și implicațiile pentru țara noastră.
„Ca stat riveran și ca unul dintre cei mai apropiați aliați de evoluțiile care au avut loc în ultimele săptămâni, România este extrem de preocupată de situația securității și stabilității regiunii și și-a exprimat îngrijorarea în cadrul Alianței Nord-Atlantice, pentru că tot ceea ce se întâmplă în zona Mării Negre afectează și securitatea euroatlantică. Țara noastră a susținut în mod constant necesitatea respectării suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei în granițele sale recunoscute internațional, soluția fiind în continuare implementarea integrală a Acordurilor de la Minsk și respectarea strictă a regimului de încetare a focului”, transmite Administrația Prezidențială.
Statul român, în permanentă legătură cu aliații și partenerii din cadrul NATO și al UE
Potrivit sursei citate, România este în permanentă legătură cu aliații și partenerii din cadrul NATO și al Uniunii Europene și se coordonează și schimbă evaluări cu aliații și partenerii din regiune, inclusiv pentru identificarea opțiunilor adecvate de acțiune.
„Anunțul Federației Ruse privind ordinul ca trupele sale să revină în bazele lor permanente, după exercițiile militare din Crimeea și Marea Neagră, a fost important și oportun pentru detensionarea situației, dar nu schimbă cu nimic necesitatea de a continua analiza cauzelor care au dus la această situație tensionată și de a identifica măsuri de dezescaladare și detensionare, precum și de evitare pe viitor a unor situații similare. Așadar, autoritățile române rămân vigilente și vor continua să monitorizeze această mobilizare nejustificată din jurul Ucrainei”, potrivit comunicatului Președinției.
Reuniunea trilaterală România-Polonia-Turcia, desfășurată la București, în perioada 22-23 aprilie 2021, și la care au participat inclusiv miniștrii de externe din Ucraina și Georgia, a avut, în aprecierea Președinției, rezultate foarte bune.
„Astfel de acțiuni arată, fără echivoc, angajamentul țării noastre, concret și promovat activ, pentru proiectarea stabilității în regiune. O altă inițiativă întreprinsă în aceeași direcție este organizarea unui Summit al Formatului București în perioada următoare, pentru care se discută cu aliații noștri din regiune și de pe Flancul Estic. De asemenea, în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării s-a mai decis ca, pe linie NATO, România să continue promovarea demersurilor menite să conducă la consolidarea suplimentară a posturii aliate în România și în regiune, de o manieră responsabilă, conformă dreptului internațional. Urmare a deciziilor aliate, găzduim deja pe teritoriul țării noastre comandamente și structuri multinaționale NATO și beneficiem de o prezență aliată avansată, cu contribuții importante în plan terestru, maritim și aerian”, mai menționează Administrația Prezidențială.
România sprijină aceste demersuri prin înființarea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență
Importanța întăririi rezilienței, atât la nivel național, cât și al Alianței în ansamblu, și al partenerilor săi a reprezentat un alt subiect abordat în cadrul CSAT.
„România a decis să sprijine aceste demersuri prin înființarea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, care va oferi asistență și expertiză statelor interesate, inclusiv partenerilor din vecinătate. Totodată, în cadrul CSAT, s-a convenit să continuăm susținerea pentru partenerii noștri din Vecinătatea Estică, dar și din Balcanii de Vest, atât pe linie bilaterală, cât și în cadrul formatelor regionale, inclusiv în avansarea relațiilor acestora cu NATO și UE. În plus, România este interesată de soluționarea conflictelor prelungite din jurul Mării Negre, iar Ministerul Afacerilor Externe a demarat în acest sens unele inițiative la nivelul UE. Toate aceste demersuri sunt în măsură să sporească securitatea României și reprezintă, totodată, o dovadă clară a solidarității și unității aliate. Marea Neagră poate deveni un spațiu al stabilității și cooperării doar în măsura în care statele se dezvoltă liber și pot să-și urmeze neîngrădit propriile opțiuni, pe baza respectului reciproc și a respectării stricte a normelor de drept internațional”, conform comunicatului.