- Thailanda avansează spre egalitatea căsătoriei, adoptând un proiect de lege pentru recunoașterea uniunilor între persoane de același sex.
- Noua lege redefinește căsătoria ca fiind între două persoane, oferind cuplurilor LGBTQ+ drepturi egale.
- Thailanda devine singura țară din Asia de Sud-Est care recunoaște oficial căsătoriile între persoane de același sex, consolidându-și reputația de paradis pentru LGBTQ+.
Thailanda a făcut un pas istoric mai aproape de egalitatea căsătoriei, după ce Camera inferioară a adoptat un proiect de lege care acordă recunoaștere legală căsătoriei între persoane de același sex. Încă are nevoie de aprobarea Senatului și de aprobarea regală pentru a deveni lege, scrie CNN.
Dar este de așteptat să se întâmple până la sfârșitul anului 2024, făcând din Thailanda singura țară din Asia de Sud-Est care recunoaște uniunile între persoane de același sex.
Va cimenta reputația Thailandei ca un paradis relativ pentru cuplurile LGBTQ+ într-o regiune în care astfel de atitudini sunt rare.
„Acesta este începutul egalității. Nu este un remediu universal pentru orice problemă, dar este primul pas către egalitate”, a declarat în parlament Danuphorn Punnakanta, deputat și președinte al comisiei pentru egalitate în căsătorie a Camerei inferioare, în timp ce prezenta un proiect de lege. . „Această lege vrea să returneze aceste drepturi acestui grup de oameni, nu să le acorde drepturile”.
Noua lege, care a fost adoptată de 400 din 415 parlamentari prezenți, va descrie căsătoria ca un parteneriat între două persoane, nu între un bărbat și o femeie. Și va acorda cuplurilor LGBTQ+ drepturi egale de a obține economii de taxe maritale, de a moșteni proprietăți și de a acorda acordul pentru tratament medical pentru partenerii care sunt incapabili.
Thailanda are deja legi care interzic discriminarea în privința identității de gen și a orientării sexuale și, prin urmare, este văzută ca una dintre cele mai prietenoase națiuni LGBTQ+ din Asia.
Dar a fost nevoie de mulți ani de campanie pentru ca cuplurile de același sex să se apropie atât de aproape de egalitatea căsătoriei.
Încercările anterioare de a legaliza căsătoriile între persoane de același sex au eșuat, în ciuda sprijinului public larg. Un sondaj guvernamental la sfârșitul anului trecut a arătat că 96,6% dintre cei chestionați au fost în favoarea proiectului de lege.
„Da, mă uit la dezbaterea parlamentară și țin degetele încrucișate”, spune Phisit Sirihirunchai, un ofițer de poliție deschis gay în vârstă de 35 de ani. „Sunt bucuros și deja încântat că se va întâmpla cu adevărat. Mă apropii din ce în ce mai mult de a-mi vedea visele împlinite”.
Phisit a spus că el și partenerul său, care sunt împreună de mai bine de cinci ani, plănuiau să se căsătorească în ziua în care legea intră în vigoare.
Mai multe partide politice au promis că vor recunoaște uniunile între persoane de același sex ca parte a campaniei lor înainte de alegerile de anul trecut. Prim-ministrul Sretta Thavisin s-a exprimat, de asemenea, în sprijinul său de la preluarea mandatului în septembrie anul trecut.
În decembrie, camera inferioară a adoptat patru proiecte de lege pentru recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex – unul a fost înaintat de administrația domnului Thavisin și trei provenind de la partidele de opoziție. Acestea au fost apoi combinate într-un singur proiect de lege, pe care camera inferioară a adoptat-o miercuri.
Cu toate acestea, parlamentul thailandez a respins până acum propunerile de a le permite oamenilor să-și schimbe identitatea de gen, în ciuda vizibilității ridicate a comunităților transgender de aici.
Citește și