• Femeile, lucrătorii tineri și cei cu salarii mai mici sunt cei mai expuși riscului de automatizare.
  • Marea Britanie se confruntă cu un moment de uși glisante”, pe măsură ce un număr tot mai mare de companii adoptă tehnologii generative.
  • Cel de-al doilea val de adoptare a Inteligenței Artificiale ar putea avea un impact asupra sarcinilor non-rutiniere care implică crearea de baze de date, redactarea de texte și designul grafic.

Aproape 8 milioane de locuri de muncă din Marea Britanie ar putea fi pierdute în favoarea Inteligenței Artificiale într-o apocalipsă a locurilor de muncă”, potrivit unui raport care avertizează că femeile, lucrătorii tineri și cei cu salarii mai mici sunt cei mai expuși riscului de automatizare, scrie The Guardian.

Institute for Public Policy Research (IPPR) a declarat că locurile de muncă la nivel de începători, cu jumătate de normă și cele administrative sunt cele mai expuse la înlocuirea de către Inteligența Artificială, în cadrul unui scenariu cel mai pesimist” pentru implementarea noilor tehnologii în următorii trei până la cinci ani.

Grupul de reflecție a avertizat că Marea Britanie se confruntă cu un moment de uși glisante”, pe măsură ce un număr tot mai mare de companii adoptă tehnologii generative de Inteligență Artificială – care pot citi și crea text, date și coduri software – pentru a automatiza sarcinile zilnice la locul de muncă.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
CÂT MAI JOACĂ NADAL
AI LIBER LA TREN
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
CE FILM VEZI AZI?

Raportul a afirmat că acest prim val de adoptare a Inteligenței Artificiale pune deja în pericol locurile de muncă, pe măsură ce un număr tot mai mare de companii introduc această tehnologie. Cu toate acestea, un al doilea val ar putea duce la automatizarea mai multor locuri de muncă, pe fondul progreselor rapide în domeniul A.I.

11% din sarcinile efectuate în prezent de lucrători sunt în pericol

Analizând 22.000 de sarcini din economie care acoperă fiecare tip de loc de muncă, IPPR a afirmat că 11% din sarcinile efectuate în prezent de lucrători sunt în pericol. Totuși, acest procent ar putea crește la 59% din sarcini în al doilea val, pe măsură ce tehnologiile se dezvoltă pentru a gestiona procese din ce în ce mai complexe.

Aceasta a declarat că sarcinile cognitive de rutină – inclusiv gestionarea bazelor de date, programarea și inventarierea – sunt deja în pericol, existând potențialul de a înlocui locurile de muncă la nivel de începători și cu fracțiune de normă în secretariat, administrație și servicii pentru clienți.

Cu toate acestea, cel de-al doilea val de adoptare a Inteligenței Artificiale ar putea avea un impact asupra sarcinilor non-rutiniere care implică crearea de baze de date, redactarea de texte și designul grafic, ceea ce ar afecta locurile de muncă cu venituri din ce în ce mai mari.

Femeile ar fi semnificativ mai afectate, deoarece este mai probabil ca acestea să lucreze în ocupațiile cele mai expuse, cum ar fi cele de secretariat și cele administrative”, a precizat IPPR.

În cel mai pesimist scenariu pentru cel de-al doilea val de A.I., 7,9 milioane de locuri de muncă ar putea fi desființate, potrivit raportului, iar orice câștiguri pentru economie rezultate din îmbunătățirea productivității ar putea fi anulate prin creșterea zero a PIB-ului în decurs de trei până la cinci ani.

Citește și