- Kraken este numele mitologic al unei creaturi folosit pentru un document despre alegerile din SUA
- Avocații lui Donald Trump susțin că tot procesul electoral a fost fraudat
- #Kraken a fost promovat de susținătorii lui Donald Trump și de cei de la QAnon
Kraken este numele atribuit unei creaturi marine monstruoase în mitologia scandinavă. Acesta are forma unei caracatițe și trăiește pe fundul mărilor, ieșind la suprafață doar pentru a-și devora inamicii.
Același nume a fost folosit de avocații de la Casa Albă pentru o serie de revendicări care pretind că alegerile prezidențiale au fost fraudate la nivel național în SUA. Documentul de 200 de pagini are un conținut predominat de teorii ale conspirației, iar alte acuzații emise au fost deja demontate, scrie BBC.
Grupările care îl susțin pe Trump, inclusiv conspiraționiștii de la QAnon au promovat inițiativa cu hashtag-ul #ReleaseTheKraken. Aceștia încă speră că Trump va fi reînvestit pe 20 ianuarie și cred că președintele se luptă cu sataniștii pedofili afiliați Partidului Democrat.
Avocata Sidney Powell, care până de curând a făcut parte din echipa juridică a lui Donald Trump, iar acum acționează pe cont propriu, a relatat despre cazul „Kraken” că ar putea distruge președinția nou câștigată a lui Joe Biden. Powell este urmărită și susținută de cei de la QAnon, reputația ei fiind în strânsă legătură cu cea a lui Michael Flynn – primul consilier pe probleme de securitate națională a lui Trump, susținut și el de grupare. Ambii neagă afilierea lor la QAnon.
Bătălia de pe social media
Pe social media bătălia este dură, iar documentul se răspândește prin intermediul QAnon și al suporterilor lui Trump. De partea cealalaltă sunt oponenții care scot în evidență lipsa de fundament a documentului și slabele abilități gramaticale ale susținătorilor. În 48 de ore, pe Twitter, au fost 100.000 de postări cu hastag-ul #Kraken, iar pe Facebook există alte un milion de interacțiuni de miercuri și până astăzi în jurul aceleiași teme.
Majoritatea acuzațiilor sunt inexacte sau nefondate și multe dintre ele au fost demontate de presa internațională. Powell pretinde în document că software-ul de înregistrare a voturilor Dominion, folosit în Michigan și Georgia, crește artificial numărul voturilor, fiind manipulat de agenți străini. A existat o eroare umană în procesul de votare din Michigan identificată în software, dar nu a existat nici o dovadă că ar fi existat inetrferențe externe.
Instanța va decide
Experții juridici consideră că documentul nu va ajunge departe în instanță, întrucât există o multitudine de afirmații fără dovezi credibile. Una dintre părțile cheie ale documentului este o mărturie sub jurământ despre software-ul Dominion a unui anonim. Avocații spun că ar fi nevoie ca martorul să iasă din anonimat pentru ca Trump să aibă un caz solid pentru instanță.
„Dacă martorul este nevoit să rămână anonim din cauza unor probleme legate de siguranța personală, există câteva metode prin care acest lucru se poate întâmpla, dar acesta nu poate rămâne ascuns instanței și avocaților”, a spus avocatul Mike Dunford.