• Theodor Paleologu: ,,Banii pentru arheologie sunt inexistenți. Au fost ani în care nu s-a alocat nimic pentru săpături arheologice”.
  • Theodor Paleologu, despre Roșia Montană: ,,Nu vreau să speculez ce a vrut de fapt investitorul, însă este vorba de un proiect supradimensionat și problema importantă este cum s-au dat anumite avize”.
  • Theodor Paleologu: ,,Adevărul este că acel aviz de descărcare de sarcină arheologică era o rușine. A fost dat în două minute”.
  • Theodor Paleologu: ,,Dacă nu ar fi NATO și UE, România ar avea dictatură destul de repede”.

Invitat în emisiunea ,,InSecuritate”, de la Aleph News, Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii, în guvernul condus de Emil Boc, a vorbit despre speța Roșia Montană, la doar câteva zile de când situl – un adevărat ,,cartof fierbinte” – a fost inclus în patrimoniul UNESCO.

Invitatul lui Bogdan Nicolae a dezvăluit în ce condiții s-a dat în 2009, de către Ministerul Culturii, avizul de descărcare de sarcină arheologică pe care-l consideră o rușine, aviz anulat ulterior în justiție.

Theodor Paleologu: ,,Când eram eu ministru, Roșia Montană nu era un cartof fierbinte. Cineva din minister, nu spun cine, persoană însemnată, a făcut niște presiuni absolut abominabile”

,,Era în curs un proces care s-a terminat cu anularea avizului de descărcare de sarcină arheologică dat de ministerul culturii cu mult timp înainte. Adevărul este că acel aviz de descărcare de sarcină arheologică era o rușine. A fost dat în două minute. Două minute a durat discuția în Comisia de Arheologie. Cineva din minister, nu spun cine, persoană însemnată a făcut niște presiuni absolut abominabile și s-a dat acest aviz care evident că a fost casat de justiție. Asta s-a întâmplat în 2009. După care situația s-a înfierbântat foarte mult în anii următori în timpul guvernării lui Victor Ponta, cu manifestații în stradă. Crin Antonescu, dacă țineți minte, a întors macazul la un moment dat și s-a orientat. A contat această schimbare de orientare. Apoi, a urmat toată procedura pentru înscrierea pe lista UNESCO.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

În sine, asta e un câștig, dar nu e tot! De abia de-acuma încolo începe greul și anume punerea în valoarea a sitului respectiv, ceea ce este foarte dificil. În primul rând, pentru că noi nu avem arheologie minieră. Nu există așa ceva în România.”

Theodor Paleologu: ,,Știți, noi venim dintr-o țară bananieră și toate avizele care s-au dat în urmă au fost foarte problematice”

,,Are loc acea procedură în Statele Unite de arbitraj… Și, atunci, cum merge reprezentantul Guvernului României acolo și spune: știți, avem o problemă cu corupția din spate, căci cei care au dat avizele, fie erau incompetenți, fie erau corupți. Una din două, hai să zicem că erau incompetenți, e mai drăguț să spunem așa. E greu să spună asta reprezentanții României: știți, noi venim dintr-o țară bananieră și toate avizele care s-au dat în urmă au fost foarte problematice. Uite, de altminteri, avizul dat de Ministerul Culturii în două minute a fost anulat de o instanță. Trebuie să și recunoaștem niște lucruri despre cum merg treburile pe la noi. Despre cum se manipulează o comisie de specialiști care și ei, săracii, au nevoie de finanțări și au fost destul de docili. A fost o singură voce critică la acea ședință din 2002 sau 2003.” 

Theodor Paleologu: ,,Problema importantă este cum s-au dat anumite avize”

,,Proiectul RMGC (n.r. – Roşia Montană Gold Corporation) presupunea dispariția a doi munți din peisajul respectiv. Doi munți dispăreau pur și simplu: Orlea și Câlnic. În loc rămânea un lac foarte mare. Este supradimensionat acest proiect și nu e părerea mea, am întrebat oameni care au făcut așa ceva. (…) Poți să faci așa ceva în Finlanda, în Canada, în Australia, în Africa de Sus, în mijlocul Transilvaniei e foarte problematic un asemenea proiect grandios.

Nu vreau să speculez ce a vrut de fapt investitorul, care au fost dedesubturile, însă este vorba de un proiect supradimensionat și problema importantă este cum s-au dat anumite avize. Mai e un lucru pe care mi-l aduc aminte foarte bine, modul în care Guvernul Ponta a vrut să treacă prin Parlament Legea minelor. Îmi aduc aminte de acea zi de marți cu oroare și acuma”, mărturisește Theodor Paleologu.

Theodor Paleologu, despre speța Roșia Montană: ,, Oriunde în lume, înscrierea pe lista UNESCO e primită cu bucurie”

Invitatul lui Bogdan Nicolae – primul ministru al Culturii care a coborât în Galeriile Romane – recunoaște că înscrierea pe lista UNESCO este într-adevăr un motiv de victorie pentru țara noastră. În același timp, susține că pentru România urmează o mare provocare în ceea ce privește punerea în valoare a sitelui. Asta, în condițiile în care, în țara noastră, banii pentru arheologie sunt inexistenți, România având de patru ori mai puțini arheologi decât Ungaria.

,,Adică, n-am prea văzut alte țări în care înscrierea unui sit sau al unui monument să stârnească disperarea unora. Sau furie. Sau scepticismul ăsta tipic românesc. Genul ăsta de scepticism coroziv. Negativismul românesc atât de tipic. Acuma, oricum Roșia Montană era înscrisă în lista monumentelor naționale de categorie A, de importanță națională. Oricum, era deja pe această listă. Eu sunt primul ministru al Culturii care a coborât în galeriile romane. Nu doar cele din Masivul Orlea, care se vizitează. Am coborât în adâncul muntelui Câlnic și am văzut despre ce este vorba acolo. În 2009, am vorbit cu toată lumea. Mi-am format o opinie. Eu n-am fost de la început convins de varianta UNESCO. Întâi am analizat chestiunea, m-am informat, m-am dus la Paris și am avut discuții cu unele persoane de la UNESCO. Am vrut să-mi fac o părere să văd despre ce este vorba.”

Theodor Paleologu: ,,În România, arheologia este sublimă, dar nu există”

,,Sunt puțini specialiști în Europa în arheologie minieră. E o specialitate foarte nișată. Revenind la Roșia Montană, trebuie spus un lucru: în România, arheologia este sublimă, dar nu există! Aicea sunt mai multe probleme. În primul rând, arheologia necesită bani. Banii pentru arheologie sunt inexistenți. Au fost ani în care nu s-a alocat nimic pentru săpături arheologice. Asta este prima problemă.

A doua problemă, formarea arheologilor lasă de dorit. Trebuie o formare specifică pentru arheologie. Noi avem de patru ori mai puțini arheologi decât Ungaria. Arheologii români nu participă la misiuni în alte țări. E o problemă serioasă asta! Și am fost ministru al Culturii, nu pot să spun că am ameliorat ceva în sensul ăsta. Dar sunt unul dintre cei care conștientizează că avem această problemă, că avem o enormă carență în materie de arheologie. Și asta are legătură cu cunoașterea trecutului. Nu putem decât să sperăm că generațiile viitoare vor descoperi o sumedenie de lucruri despre care noi nu știm nimic. Inclusiv, artefacte dacice și getice. Așteptăm ca generațiile viitoare să le găsească.”

Theodor Paleologu: ,,Există un anumit autoritarism, un fond neaoș pentru așa ceva”

Ce ar fi fost România dacă nu ar fi existat UE și NATO, dar și cum cataloghează Theodor Paleologu existența partidului AUR pe scena politicii din țara noastră?

,,Evident că pentru România, existența UE este un mare noroc, o mare șansă istorică. Dacă nu ar fi NATO și UE, România ar avea dictatură destul de repede pentru că există un potențial de demagogie, de abuz, de tiranie în această țară. Există un anumit autoritarism, un fond neaoș pentru așa ceva”

Theodor Paleologu: ,,La noi, AUR este o încropeală destul de caraghioasă. Populismul de bâlci”

,,Acuma, legat de AUR (n.r.- partidul AUR) pentru că m-ați întrebat, sunt în Europa și alte mișcări pe care le putem considera poate xenofobe sau anti-imigraționiste, unele dintre ele sunt foarte vechi în peisajul european. (…) La noi, AUR este o încropeală destul de caraghioasă. Cu Șoșoacă, cu intelectuali ciudați. Mie mi se pare că aceste curente se colorează cu specificul național. Și avem o formulă de bâlci. Populismul de bâlci. Este și asta o contribuție la diversitatea familiei europene”, conchide Theodor Peleologu, invitatul lui Bogdan Nicolae în emisiunea ,,InSecuritate”, de la Aleph News.