- Curtea Supremă a SUA pare pregătită să susțină legea care interzice TikTok din motive de securitate națională, cu termenul limită de 19 ianuarie pentru ca ByteDance să vândă platforma sau să oprească operațiunile în SUA.
- Guvernul american susține că TikTok reprezintă un risc pentru securitatea națională, având legături cu guvernul chinez, iar platforma ar putea fi folosită pentru spionaj și manipulare politică. TikTok neagă orice influență a Partidului Comunist Chinez.
- TikTok și susținătorii săi argumentează că interdicția încalcă drepturile de exprimare ale utilizatorilor, iar o astfel de lege ar putea deschide calea către cenzura guvernamentală, afectând milioane de americani.
Curtea Supremă a SUA pare pregătită să susțină o lege care interzice TikTok în Statele Unite, din motive de securitate națională, cu condiția ca compania-mamă, ByteDance, să vândă platforma până pe 19 ianuarie. Curtea a ascultat argumentele avocaților TikTok și ale creatorilor de conținut, care susțin că interdicția ar încălca protecțiile libertății de exprimare pentru cei peste 170 de milioane de utilizatori ai aplicației din SUA, scrie BBC.
Advertisment
Guvernul american a susținut că, fără vânzarea platformei, TikTok ar putea fi folosit de China pentru spionaj și manipulare politică. Decizia Curții trebuie luată în câteva zile. Donald Trump, președintele ales, care va reveni la Casa Albă în mai puțin de o săptămână, se opune interdicției.
Legea impune companiei ByteDance să vândă TikTok în SUA sau să înceteze să opereze pe 19 ianuarie. Compania a spus că nu va vinde platforma de videoclipuri scurte. Legea a fost adoptată de Congres cu sprijin bipartizan, marcând finalul unor ani de îngrijorări legate de popularitatea platformei, cunoscută pentru videoclipurile virale și atracția sa printre tineri. Legea nu interzice utilizarea aplicației, dar ar obliga gigantii tehnologici precum Apple și Google să oprească oferirea acesteia și să împiedice actualizările, ceea ce ar duce la dispariția ei treptată.
Recomandări
TikTok a negat constant orice influență din partea Partidului Comunist Chinez și susține că legea încalcă drepturile de exprimare garantate de Amendamentul I al Constituției SUA. Avocatul platformei, Noel Francisco, a subliniat că interzicerea celei mai populare platforme de exprimare din SUA ar putea deschide calea către o formă periculoasă de cenzură.
Avocatul Departamentului de Justiție, Elizabeth B. Prelogar, a spus că legăturile ByteDance cu guvernul chinez fac TikTok un risc pentru securitatea națională, afirmând că Beijingul ar putea „arma” aplicația pentru a dăuna SUA.
Întrebările din timpul audierilor s-au concentrat asupra preocupărilor legate de securitatea națională și libertatea de exprimare. Justițiarul conservator John Roberts a întrebat dacă ar trebui să ignorăm faptul că compania-mamă este subiectă să desfășoare activități de informații pentru guvernul chinez. Justițiarul Brett Kavanaugh a ridicat îngrijorări legate de datele pe care aplicația le colectează despre utilizatori și modul în care acestea ar putea fi folosite.
În decembrie, Trump a cerut Curții să amâne decizia până la întoarcerea sa la Casa Albă pentru a căuta o „soluție politică” la problemele legate de TikTok. Avocatul TikTok a spus că, fără intervenție, platforma „va dispărea” pe 19 ianuarie. Prelogar a spus că nu trebuie să se întâmple nimic permanent la acea dată și că mai este timp pentru o vânzare, sugerând că forțarea aplicației să „dispară” ar putea determina ByteDance să ia în considerare vânzarea.
După audieri, observatorii legali au prezis că majoritatea judecătorilor Curții Supreme ar putea să susțină guvernul din cauza preocupărilor legate de securitatea națională. Profesorul Carl Tobias de la Universitatea din Richmond a spus că Curtea a fost de obicei dispusă să amâne deciziile când sunt în joc probleme de securitate națională.
TikTok este deja interzis pe dispozitivele guvernamentale din multe țări, inclusiv în Marea Britanie, iar în unele țări, precum India, aplicația se confruntă cu interdicții complete. În decembrie, o decizie a unei instanțe de apel a susținut legea, menționând recordul Chinei de a acționa prin intermediul companiilor private și spunând că măsura este justificată ca „parte a unui efort mai larg de a contracara o amenințare bine fundamentată la adresa securității naționale” din partea Chinei.
Citește și
- SUA și Marea Britanie intensifică sancțiunile asupra industriei petroliere rusești
- Numărul victimelor războiului din Gaza ar putea fi mult mai mare, spun cercetătorii. The Lancet estimează 64.260 de decese până la 30 iunie 2024
- Joe Biden va rosti miercuri, din Biroul Oval, discursul său de adio pentru naţiune
Partenerii noștri