• Ţările UE au îngheţat active în valoare de treizeci și cinci de miliarde de euro ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.
  • Germania a urmat exemplul Franţei, confiscând active în valoare de 341.600 de euro.
  • Decizia de a lovi banca centrală a fost o premieră pentru o economie de mărimea celei ruseşti şi a reprezentat o încercare de a seca Moscova de numerar.

Ţările din UE au îngheţat active în valoare de treizeci și cinci de miliarde de euro ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina în primele cinci săptămâni şi jumătate de război, Franţa fiind în fruntea listei, cu bunuri şi capitaluri îngheţate în valoare de 23,5 miliarde de euro, scrie Bloomberg.

Germania, cea mai mare economie a UE, a urmat Franţa, confiscând active în valoare de 341.600 de euro, potrivit unei evaluări a Comisiei Europene din 5 aprilie, cea mai recentă evaluare de acest tip. În săptămâna care a urmat acestei evaluări, Berlinul a pus sechestru pe superyachtul Dilbar al miliardarului rus Alisher Usmanov, evaluat între 600 şi 750 de milioane de dolari americani.

UE a interzis toate tranzacţiile cu banca centrală

Cea mai mare parte a alocării franceze, 22,8 miliarde de euro, a implicat fonduri ale băncii centrale ruseşti. În zilele care au urmat invaziei Rusiei din 24 februarie, UE a interzis toate tranzacţiile cu banca centrală, într-un efort de a izola economia şi sistemul financiar al Moscovei. Rusia are rezerve de aproximativ 640 de miliarde de dolari.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Decizia de a lovi banca centrală a fost o premieră pentru o economie de mărimea celei ruseşti şi a reprezentat o încercare de a înfometa Moscova de numerar şi de a-i priva pe factorii de decizie monetară de valuta forte necesară pentru a susţine rubla pe piaţa valutară. De asemenea, a fost considerată o modalitate de a limita potenţial capacitatea Rusiei de a-şi finanţa războiul.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a refuzat să comenteze documentul

Belgia a dispus îngheţarea activelor în valoare de 10 miliarde de euro, ceea ce include impactul deconectării a 7 bănci ruseşti de la sistemul internaţional de plăţi Swift, precum VTB Bank şi Bank Rossiya, potrivit unui oficial care a cerut să nu fie identificat deoarece informaţiile sunt confidenţiale.

În Italia, suma totală a fost de 1,1 miliarde de euro, activele îngheţate incluzând iahturi şi proprietăţi imobiliare în Sardinia şi Toscana. Irlanda a reprezentat îngheţarea de active în valoare de 839 de milioane de euro, Olanda 516 milioane de euro şi Danemarca 4.195 de euro. Cifrele pentru mai multe state membre nu au fost disponibile, inclusiv pentru Spania şi Ungaria.