• Unii polițiști din Myanmar au refuzat să execute ordinele juntei militare și fug din țară
  • Peste 60 de protestatari au fost uciși și peste 1.800 au fost reținuți
  • Polițiștii care au părăsit țara spun că mulți colegi ai lor îi susțin pe protestatari, dar nu au un lider care să îi unească

Când a primit ordin să tragă asupra protestatarilor cu arma semiautomată din dotare, în orașul Khampat din Myanmar, pe 27 februarie, caporalul de poliție Tha Peng a refuzat.

„A doua zi, un ofițer a sunat să mă întrebe dacă voi trage”, a spus el ieri într-un interviu pentru Reuters. Tânărul de 27 de ani a refuzat din nou, apoi a demisionat.

În ziua de 1 martie, el și-a lăsat casa și familia în orașul Khampat, în vestul Myanmarului, și a călătorit trei zile, în special noaptea, pentru a nu fi prins, până a trecut în nord-estul Indiei, în statul Mizoram.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Tha Peng a spus că el și alți șase colegi ai săi nu au respectat ordinul din 27 februarie al unui ofițer superior.

Descrierea evenimentelor este similară cu cea dată poliției din Mizoram la 1 martie de către un alt caporal din Myanmar și trei agenți de poliție care au trecut în India.

„Pe măsură ce mișcarea de nesupunere civilă și protestele împotriva loviturii de stat se intensifică în diferite locuri, suntem instruiți să tragem în protestatari”, au spus ei într-o declarație comună la poliția din Mizoram.

„În astfel de condiții, nu avem curajul să tragem asupra oamenilor noștri, care sunt manifestanți pașnici”, au spus ei.

Sursa: Profimedia

În ziua de 1 februarie guvernul civil din Myanmar a fost demis printr-o lovitură de stat pusă la cale de o juntă militară. Conducerea actuală a declarat că acționează cu maximă moderație în gestionarea a ceea ce a numit demonstrații ale unor „protestatari turbulenți”, pe care îi acuză că au atacat poliția și au prejudiciat securitatea și stabilitatea națională.

În toată țara sunt organizate proteste zilnice împotriva loviturii de stat. Peste 60 de protestatari au fost uciși și peste 1.800 au fost reținuți, a declarat Asociația de Asistență pentru Deținuții Politici.

Printre deținuți se numără și laureata Premiului Nobel Aung San Suu Kyi, care a condus guvernul civil.

Zeci de oameni au fugit din țară

De când au început protestele, aproximativ 100 de persoane din Myanmar, în majoritate polițiști și familiile lor, au trecut granița, în India, potrivit unui înalt oficial indian. Mulți s-au adăpostit în districtul Champhai din Mizoram, aflat aproape de granița cu Myanmar.

Tha Peng a spus că, potrivit regulilor poliției, protestatarii ar trebui opriți fie cu gloanțe de cauciuc, fie împușcați sub genunchi. Însă superiorii săi le-au dat ordin să „tragă până mor”, a adăugat el.

Și Ngun Hlei, un agent de poliție din orașul Mandalay, a spus că a primit ordin să împuște, a fost mustrat pentru că nu a respectat ordinele și a fost transferat. El a căutat ajutor pe internet de la activiștii pro-democrație și apoi, pe 6 martie, a plecat spre satul indian Vaphai din regiunea Mizoram.

Deși este păzită de forțe paramilitare indiene, granița dintre India și Myanmar are un „regim de liberă circulație”, care le permite oamenilor să se deplaseze câțiva kilometri în teritoriul indian, fără să aibă permise de călătorie.

„Nu vreau să mă întorc”

Dal, o tânără în vârstă de 24 de ani, care a lucrat ca polițist în orașul Falam din nord-vestul Myanmarului, desfășura o muncă în mare parte administrativă. Dar, pe măsură ce protestele au luat amploare, i s-a cerut să prindă femeile care protestează, ordin pe care l-a refuzat.

Temându-se că va fi închisă pentru că a apărat protestatarii și mișcarea de nesupunere civilă a acestora, a decis să fugă din Myanmar.

Toți trei au spus că mulți polițiști din Myanmar îi susțin pe protestatari.

„În cadrul secției, 90% dintre polițiști susțin protestatarii, dar nu există un lider care să îi unească”, a spus Tha Peng, care și-a lăsat în urmă soția și cele două fiice, una de șase luni.

Săptămâna trecută Saw Htun Win, adjunctul șefului poliției districtului Falam din Myanmar, i-a scris adjunctul șefului poliției din Champhai, Maria C.T. Zuali, cerând să le fie trimiși cei opt polițiști care au intrat în India, „pentru a menține relații de prietenie între cele două țări vecine”.

Zoramthanga, ministrul-șef al regiunii Mizoram, a declarat pentru Reuters că administrația sa va oferi temporar hrană și adăpost celor care fug din Myanmar, dar o decizie privind repatrierile este așteptată din partea guvernului federal al Indiei.

„Nu vreau să mă întorc”, a spus Tha Peng. Deși îi este dor de familie, se teme să se întoarcă în Myanmar.