• Translatorii afgani care au colaborat cu trupele americane și NATO se tem că vor fi uciși de talibani.
  • În ultimii 20 de ani, circa 30.000 de civili afgani au lucrat pentru forţele armate ale SUA ori ale Alianţei Nord-Atlantice.
  • Mulți dintre foștii translatori încearcă să obțină o viză de Statele Unite.

După retragerea trupelor armate străine din Afgansitan, talibanii i-au luat la ochi pe translatorii afgani care au colaborat cu forţele armate ale SUA ori ale Alianţei Nord-Atlantice. În această țară, în ultimii 20 de ani, circa 30.000 de afgani au lucrat ca translatori pentru SUA și NATO, iar acum se tem că vor fi uciși de talibani, relatează Washington Post. Câteva mii dintre translatori se tem că vor fi lăsați în urmă, iar acum încearcă cu disperare să obțină o viză pentru Statele Unite.

După retragerea în masă a trupelor armate străine din Afganistan, talibanii au lansat ofensive pe tot teritoriul țării. Conform unui raport întocmit de experţi ai serviciilor de informaţii ale SUA, multe din progresele făcute în Afganistan în ultimii ani în privinţa drepturilor omului şi ale femeilor vor fi anulate în cazul în care talibanii vor reveni la putere în această ţară.

Însă, translatorii afgani ar putea obține o aşa-numită „viză specială de imigrant”, parte a unui program special creat de SUA, în 2009, similar unui program realizat anterior în cazul Irakului. Din 2016 și până acum, aproximativ 300 de translatori au fost omorâți în Afganistan.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Nu ne simţim în siguranţă. „Talibanii strigă acum după noi şi ne spun: Fraţii voştri (n.r. – americani) vor pleca în curând, iar apoi o să vă omorâm pe toţi, băieţi”, a declarat unul dintre transaltorii afgani care au au lucrat pentru militarii SUA, cât pentru cei ai Alianţei Nord-Atlantice.