• Tribunalul arbitral al Băncii Mondiale (ICSID) a publicat, miercuri, motivarea hotărârii cazul Roșia Montană.
  • Legea specială pentru realizarea proiectului de exploatare a aurului de la Roșia Montanp, respinsă în Parlament în 2013 și 2014, este în sine un act politic.
  • România a câştigat procesul cu Gabriel Resources în dosarul Roşia Montană şi are de încasat 6 mil. euro.

Tribunalul arbitral al Băncii Mondiale (ICSID) a publicat, miercuri, motivarea hotărârii cazul Roșia Montană, prin care a confirmat decizia în favoarea României în procesul intentat de canadienii de la Gabriel Resources. Instituția subliniază că nu s-a constatat existența unei conspirații sau a unei politici de stat prin care autoritățile române să fi urmărit să preia controlul asupra investiției și a absolvit statul român de acuzațiile de abuz de putere în detrimentul investitorilor.

„Nu există nicio dovadă că întregul proces care a dus la respingerea proiectului de lege a fost afectat de un abuz de putere sau de o conspirație pentru a submina investițiile reclamanților”, arată documentul, după ce Gabriel Resources afirmase că anumite acțiuni, și omisiuni ale autorităților au fost „parte a unei politici de stat menite să obțină controlul asupra obiectului investiției”.

Legea specială pentru realizarea proiectului de exploatare a aurului de la Roșia Montană, respinsă în Parlament în 2013 și 2014, este în sine un act politic – consideră ICSID – dar statul român nu a acționat concertat împotriva investiției, așa cum susținea compania atunci când a deschis procesul împotriva României (2015).

Recomandări

RAISI ȘI DELEGAȚIA AU MURIT
CINE ESTE EBRAHIM RAISI?
DE CE E ROȘU PORTRETUL REGELUI?
TRUMP „ÎNGHEAȚĂ” ÎN TIMPUL DISCURSULUI
CINE E MUHAMMAD MUKHABAR?
CONTRACTELE LUI ALTMAN

Arbitrii ICSID demonstrează punct cu punct că firma canadiană Gabriel Resources nu a pornit exploatarea pentru că nu a reușit să obțină documentele legale necesare – în special Acordul de Mediu, și alte documente, precum autorizația de construire și toate descărcările arheologice.

Gabriel Resources are la dispoziție trei luni, ca să facă recurs în anulare, până pe 8 iulie. Deocamdată nu a anunțat ce va face. Dar, în aprilie, a dat în judecată mai multe instituții din Alba și Brașov, inclusiv Registrul comerțului din Alba și contestă sechestrul pe acțiunile Roșia Montana Gold Corporation, pe care ANAF l-a instituit după ce compania a anunțat ca nu are bani sa plătească cele 10 milioane de dolari, cheltuielile de judecată stabilite de tribunal. Compania acuză și faptul ca ANAF o pedepsește excesiv, după ce a venit decizia din 8 martie de la Washington. În urma controalelor fiscului, ANAF a concluzionat ca Roșia Montana Gold Corporation a cheltuit peste 19 milioane de dolari în scopuri care nu erau legate de activitatea companiei.

Citește și