Advertisment
- Trump vrea ca trupele americane să treacă în plan secund în Europa.
- Trump are în vedere încheierea unui acord cu Putin pentru a nu lăsa Ucraina în NATO.
- Trump va păstra bazele aeriene din Europa, dar va retrage trupele terestre.
În cazul în care va câștiga alegerile prezidențiale organizate în Statele Unite în această toamnă, Donald Trump are planuri noi pentru NATO.
Trump vrea ca trupele americane să treacă în plan secund în Europa. Trump are în vedere încheierea unui acord cu Putin pentru a nu lăsa Ucraina în NATO. Trump va păstra bazele aeriene din Europa, dar va retrage trupele terestre, scrie Monitorul Apărării.
Recomandări
În cazul în care va câştiga alegerile prezidenţiale organizate în Statele Unite în această toamnă, Donald Trump are planuri noi pentru NATO, care prevăd o reorientare radicală, în care trupele americane să treacă în plan secund în securitatea Europei. De asemenea, Trump ar dori să încheie un acord cu Putin prin care garantează că Ucraina nu va adera la NATO, arată publicaţia Politico.
Dan Caldwell, expert în apărare apropiat de tabăra lui Trump, a declarat pentru Politico că SUA nu mai pot face faţă la susţinerea frontului din Ucraina, tensiunile generate de China, datoria tot mai mare a ţării, lipsurile industriei de apărare, problemele de recrutare etc. Conform acestuia, Trump va menţine umbrela nucleară asupra Europei, cu bazele aeriene din UK, Germania şi Turcia, dar va retrage mare parte din trupele terestre dislocate atât în Germania, cât şi în ţările din estul continentului, expuse la o eventuală agresiune a Rusiei.
De asemenea, SUA va păstra şi principalele forţe navale, inclusiv misiunile de monitorizare şi exerciţii din Mediterană şi nordul continentului.
Donald Trump a avertizat de multe ori, în primul mandat, că va retrage trupele americane din Europa, şi chiar a început reducerea acestora, dar şi că că SUA vor părăsi Alianţa dacă ţările europene nu cheltuiesc mai mult şi nu-şi dezvoltă sistemul de apărare.
O altă parte a planului lui Trump este un sistem NATO pe două niveluri. Această idee, propusă pentru prima dată de un alt fost oficial de rang înalt al administraţiei Trump, generalul locotenent în retragere Keith Kellogg, înseamnă că ţările membre care nu au îndeplinit încă obiectivul de a cheltui 2% din PIB pentru apărare „nu s-ar bucura de generozitatea apărării şi de garanţia de securitate a Statelor Unite”, potrivit unui expert în securitate naţională aliniat lui Trump, care a vorbit cu condiţia anonimatului pentru a descrie discuţiile interne, mai arată Politico. Acest lucru ar putea fi văzut ca o sfidare a articolului 5 din tratat, care obligă fiecare membru să ia „măsurile pe care le consideră necesare” pentru a ajuta pe oricine este atacat, dar membrii trustului Trump pentru politica externă au remarcat că limbajul din Articolul 5 este flexibil şi nu cere niciunui membru să răspundă cu forţă militară.
SUA au un buget al Apărării de peste 800 miliarde dolari, ceea ce reprezintă 70 la sută din cheltuielile militare ale Alianţei şi o mare parte din aceşti bani sunt cheltuiţi pentru securitatea Europei, lucru care va fi schimbat dacă Trump ajunge la Casa Albă.
Conform secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, doar 23 din cele 32 de ţări aliate cheltuiesc acum peste 2% din PIB pentru apărare.
Cum ar afecta România planul lui Trump pentru NATO
În acest moment, cei mai mulţi militari aliaţi din România sunt americani, peste 4.000, majoritatea fiind staţionaţi la Kogălniceanu. În România mai avem facilitatea anti-rachete de la Deveselu şi un detaşament de drone MQ-9 Reaper la Câmpia Turzii. Retragerea militarilor americani de la Kogplniceanu ne-ar lăsa descoperiţi şi este puţin probabil ca altă ţară NATO să preia această misiune. Franţa, care conduce grupul de luptă NATO din România, compus din 1.000 de militari, a refuzat să crească nivelul de la batalion la brigadă, ceea ce ar însemna că numărul militarilor ar creşte la aproximativ 4.000. Acest lucru se va întâmpla doar la exerciţii sau în caz de criză.
Negocieri dure pe acest subiect ar trebui să aibă loc săptămâna viitoare la summitul NATO din Washington.
Fără grupul de luptă american din Dobrogea, Armata României va trebui să-şi întărească structurile militare din această regiune, unde acum avem o brigadă de infanterie şi un regiment de infanterie marină cu tehnică învechită şi structuri ale forţelor navale fără nicio navă de luptă nouă sau modernizată.
Cum va afecta conflictul din Ucraina planul lui Trump
Referitor la Ucraina, este clar că Trump nu va mai susţine efortul de război al acestei ţări cum a făcut Administraţia Biden. S-a văzut în cele şase luni de la finalul anului trecut şi începutul lui 2024, când Partidul republican a blocat bugetul de 61 miliarde dolari pentru Kiev.
Este deja un plan la NATO pentru această situaţie, unde Alianţa Nord-Atlantică preia rolul SUA în sprijinirea Ucrainei şi va trimite un oficial civil de rang înalt în Ucraina, va înfiinţa un nou comandament în Wiesbaden, Germania, pentru a coordona furnizarea de echipamente militare Kievului şi instruirea trupelor ucrainene şi va iniţia Operaţiunea NATO Security Assistance and Training for Ukraine, care va implica aproximativ 700 de militari. Vom vedea dacă va funcţiona.
Conform publicaţiei Politică, în planurile lui Trump, NATO nu se va extinde cu Ucraina şi Georgia şi chiar ar urma să fie semnat un acord cu Putin în acest sens. De asemenea, Administraţia Trump ar putea forţa Ucraina să accepte un plan de pace cu cedarea teritoriilor cucerite de Rusia pentru a pune capăt războiului, conform altor doi experţi apropiaţi de Trump, citaţi de Politico.
Citește și
- Transformarea digitală a UE merge greu. Rețelele de 5G de înaltă calitate acoperă doar 50% din teritoriul UE. Cum stă România
- O stea va exploda la 3000 de ani-lumină de Pământ. T Coronae Borealis va fi vizibilă o săptămănă
- Zelenski îl provoacă pe Trump să prezinte planul prin care vrea să oprească războiul dintre Ucraina şi Rusia: „Vrem să ştim dacă în noiembrie vom avea sprijinul SUA sau vom fi singuri”
Partenerii noștri