• Donald Trump a folosit puterea executivă pentru a-și impune voința asupra adversarilor.
  • A redus guvernul și a obținut concesii de la mari organizații.
  • Scopul său este consolidarea puterii personale și eliminarea opoziției.

În doar 10 săptămâni de la preluarea mandatului, Donald Trump a impus voința sa asupra adversarilor percepuți din afaceri, politică, mass-media și state aliate, folosind puterea într-un mod în care niciun alt președinte american modern nu a încercat, scrie Reuters.

Administrația sa a solicitat arestarea și deportarea protestatarilor studenți, a reținut fonduri federale pentru colegii, a izolat firmele de avocatură asociate cu opozanții săi politici, a amenințat judecători și a încercat să pună presiune asupra jurnaliștilor. În același timp, Trump a redus drastic guvernul federal și a purjat funcționarii care ar fi putut să îi opună rezistență.

Un aspect central al acestui demers a fost utilizarea ordonanțelor executive pentru a viza opozanții, într-un mod fără precedent. Trump nu a ezitat să folosească procese, amenințări publice și puterea bugetului federal pentru a aduce instituțiile sub control.

Recomandări

NICĂIERI NU-I CA ACASĂ!
CU UN PICIOR ÎN DUNĂRE
CHELTUIM MAI MULT LA COAFOR
NATALITATE LA MATURITATE
CÂND VEZI WEDNESDAY?
PAPA ÎN CINEMA

„Ce unește toate aceste acțiuni este dorința lui Trump de a închide orice sursă de rezistență la agenda MAGA și la puterea sa personală”, a declarat Peter Shane, profesor de drept la Universitatea din New York.

Unele victime au încercat să-l mulțumească pe președinte, altele au ripostat, iar multe încă încearcă să înțeleagă cum să răspundă. Multe dintre acțiunile lui Trump sunt contestate în instanțe, unde unii judecători au încercat să le încetinească.

Viteza și amploarea acțiunilor președintelui republican i-au surprins pe democrați, pe sindicatele din sectorul public, pe CEO și pe profesioniștii din domeniul juridic.

Susținătorii lui Trump afirmă că el folosește pur și simplu întreaga putere a președinției pentru a atinge obiectivele stabilite în timpul campaniei sale.

„A trasat linii clare de luptă, fie că este vorba despre oameni care cred că l-au distrus personal, fie că sunt cei care au încercat să distrugă civilizația vestică”, a spus strategul republican Scott Jennings, consilier de lungă durată al senatorului Mitch McConnell. „Tot ce a spus că va face în campanie, face.”

Scopurile lui Trump nu sunt doar politice. Acțiunile sale arată că vrea să refacă societatea americană cu un executiv puternic în vârf, unde instituțiile financiare, politice și culturale să poarte amprenta sa, iar opoziția să fie fie cooptată, fie redusă. Cu un Congres obedient controlat de partidul său și o Curte Supremă dominată de conservatori, Trump operează cu mai puține constrângeri asupra puterii sale decât oricare dintre predecesorii săi moderni.

Trump a încercat să subjuge și să convingă adversarii pe aproape fiecare zi, sprijinit de puterea redutabilă a agențiilor de aplicare a legii și a celor de reglementare aflate sub comanda sa. De multe ori, a avut succes.

A reușit să obțină concesii din partea mai multor ținte, inclusiv a Universității Columbia, a unor firme de avocatură de renume și a unor titani corporativi precum Meta și Disney. Toate au ajuns la înțelegeri cu Casa Albă, mai degrabă decât să suporte presiunea, cedând din independența lor și stabilind ce unii consideră a fi precedenturi dăunătoare.

Citește și