- Tensiunile cresc între NATO și Rusia pe fondul unei recente desfășurări de nave rusesți în Marea Baltică.
- Rusia stârnește teamă prin desfășurarea de forțe în aproape de Ucraina.
- Mișcarea din Gotland a fost provocată de trupele rusești.
Armata din Suedia a declarat joi că trupele își intensifică activitățile vizibile pe insula Gotland din Marea Baltică, pe fondul tensiunilor crescute dintre NATO și Rusia și al unei recente desfășurări de nave de debarcare rusești în Marea Baltică.
Moscova a speriat Occidentul prin masarea de trupe în apropierea Ucrainei, stârnind temeri că are în vedere o invazie. Moscova neagă orice astfel de planuri, afirmând că poate desfășura forțe pe teritoriul său oricum dorește. Gotland, cea mai mare insulă din Suedia, este importantă din punct de vedere strategic și se află la aproximativ 330 de kilometri de Kaliningrad, sediul Flotei rusești din Marea Baltică. În anul 2019, Suedia a desfășurat pe insulă un sistem de apărare antirachetă sol-aer actualizat.
Generalul-locotenent Michael Claesson, șeful operațiunilor comune din cadrul forțelor armate, a declarat pentru Reuters că începând de joi, trupele patrulează portul și aeroportul din Visby, principalul oraș din Gotland. Suedia nu este membră NATO, dar are legături strânse cu alianța atlantică și și-a întărit forțele armate după decenii de neglijență, pe fondul creșterii anxietății legate de sabotajul rusesc în regiunea Mării Baltice.
Claesson a declarat că mișcarea de la Gotland a fost declanșată de navele de debarcare rusești care au intrat în Marea Baltică în această săptămână și a urmat ani de zile de deteriorare a condițiilor de securitate, inclusiv în imediata vecinătate geografică a Suediei.
„Evoluțiile recente în materie de securitate și tensiunile la nivelul politicii de securitate nu au schimbat această imagine, ci mai degrabă au întărit-o”, a spus el, adăugând că forțele armate au observat recent o extindere a capacității ofensive străine în apropierea Suediei.
„Navele de debarcare rusești sunt un exemplu de astfel de capacitate ofensivă. Ele au trecut prin strâmtoarea (Danemarcei) Great Belt și au continuat în Marea Baltică”, a spus el.
Claesson a declarat că trupele armate au luat măsuri și în alte părți ale Suediei ca răspuns la recentele mișcări rusești, dar a refuzat să facă alte comentarii.
Comandantul militar suprem al Suediei a declarat săptămâna trecută că strategia de securitate a Suediei ar fi în întregime subminată dacă NATO ar accepta să se abțină de la extinderea în continuare și să își reducă o parte din activitatea în Europa, așa cum a cerut Rusia.