- Tunisia interzice munca sexuală, punând în pericol lucrătoarele sexuale.
- Sfârșitul prostituției licențiate împinge comerțul în subteran.
- Prostituția licențiată de stat în Tunisia datează cel puțin de la cucerirea otomană de acum aproape o jumătate de mileniu.
Prostituția licențiată de stat în Tunisia datează cel puțin de la cucerirea otomană de acum aproape o jumătate de mileniu – și a persistat până în prezent. În 2011, cel puțin 300 de prostituate își desfășurau activitatea în mod legal sub auspiciile guvernului. Aproape fiecare oraș mare avea un bordel autorizat, reglementat de biroul de morală al Ministerului de Interne. Prostituatele puteau fi înregistrate ca funcționari publici. Cu toate acestea, sistemul este în curs de eliminare treptată – în detrimentul prostituatelor.
Advertisment
Primul regres a fost răsturnarea guvernului autoritar, dar în mare parte laic, în 2011, deoarece acesta le-a dat putere islamiștilor cu atitudini puritane. Majoritatea bordelurilor au fost forțate să se închidă. Se crede că doar două dintre cele mai cunoscute au supraviețuit epurării islamiste: unul în orașul Sfax, iar celălalt în Sidi Abdallah Guech, cartierul roșu din Tunis.
Afacerea sexului a fost zdruncinată și mai puternic în 2020, când o închidere totală în fața COVID-19 a făcut ca bordelurile rămase să fie nevoite să se închidă. Femeile care lucrau în ele au fost nevoite să își desfășoare activitatea în mod ilicit, în parcuri publice și hoteluri. Ele au devenit adesea pradă exploatării, șantajului și violenței din partea poliției, a proxeneților și a infractorilor.
Recomandări
„Au existat motive pentru care am preferat să lucrăm cu guvernul”, spune o prostituată din Sfax. Chiar dacă plata era mai puțin generoasă într-un bordel autorizat, unde tariful practicat era de 10,5 dinari tunisieni (3,60 dolari) pe client, era preferabilă celor 30 de dinari pe care îi puteai câștiga pe cont propriu, deoarece era mai sigur. „Cel puțin în bordel aveam protecția poliției. Ei puteau controla clienții și se puteau asigura că folosesc prezervative”, spune ea.
Având în vedere că supravegherea statului este neclară, multe prostituate tunisiene se bazează acum pe asociațiile voluntare pentru a le proteja sănătatea și bunăstarea. „Violurile și atacurile împotriva femeilor au crescut de când s-au închis bordelurile”, spune Bouthayna Aoussaoui, care conduce o organizație care le ajută pe femei. În 2018, un sondaj a constatat că aproximativ 6% dintre lucrătorii sexuali din Tunisia aveau HIV. Până anul trecut, după ce bordelurile s-au închis, cifra a crescut la 11%, spune ea. Puritanii, în mod previzibil, nu au făcut decât să înrăutățească situația.
Partenerii noștri