• Ankara este îngrijorată de acțiunile provocatoare împotriva moscheii Al-Aqsa sub protecția poliției israeliene, spune Ministerul de Externe al Turciei.
  • Ankara a cerut Israelului să „acţioneze în mod responsabil şi să pună capăt tuturor tipurilor de acţiuni provocatoare care încalcă statutul istoric al lui Al-Haram Al-Sharif”.
  • Pentru musulmani, Al-Aqsa reprezintă al treilea cel mai sfânt loc din lume.

Ministerul turc de Externe a „condamnat cu tărie” duminică raidul de către ministrul israelian al Securității Naționale, Itamar Ben-Gvir, asupra complexului Moscheea Al-Aqsa din Ierusalimul de Est ocupat, scrie Anadolu Ajansi.

„Condamnăm ferm asaltarea lui Al-Haram Al-Sharif din 21 mai de către ministrul israelian al Securității Naționale, sub protecția forțelor de securitate israeliene, cu încălcarea clară a dreptului internațional”, a declarat ministerul într-o declarație scrisă.

Intrând în zona Haram al-Sharif dis-de-dimineață cu gărzi speciale și sub protecția forțelor israeliene, Ben-Gvir a revendicat proprietatea Israelului asupra complexului într-un mesaj video din curtea moscheii. Ankara a cerut Israelului să „acţioneze în mod responsabil şi să pună capăt tuturor tipurilor de acţiuni provocatoare care încalcă statutul istoric al lui Al-Haram Al-Sharif, care se bazează pe dreptul internaţional”.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

„Nu este în niciun fel acceptabil ca membrii guvernului israelian să conteste statutul istoric al lui Al-Haram Al-Sharif în acest mod și să comită acțiuni incendiare și fasciste”, a adăugat ministerul turc.

Aceasta a fost a doua oară când Ben-Gvir a intrat în complex de la preluarea mandatului de ministru al securității naționale în guvernul primului ministru Benjamin Netanyahu în decembrie anul trecut. Ben-Gvir a intrat anterior în Moscheea Al-Aqsa în ianuarie. La 3 zile de la preluarea mandatului, și odată cu această acțiune, a devenit primul ministru israelian de serviciu care a intrat în moschee în cinci ani.

Având opinii de extremă-dreapta asupra palestinienilor și după ce a cerut strămutarea acestora, Ben-Gvir s-a alăturat în mod repetat coloniștilor israelieni pentru a asalta complexul Moscheea Al-Aqsa din Ierusalimul de Est.

Pentru musulmani, Al-Aqsa reprezintă al treilea cel mai sfânt loc din lume. Evreii numesc zona Muntele Templului, spunând că a fost locul a două temple evreiești în antichitate. Israelul a ocupat Ierusalimul de Est, unde se află Al-Aqsa, în timpul războiului arabo-israelian din 1967. A anexat întregul oraș în 1980 într-o mișcare niciodată recunoscută de comunitatea internațională.

În noiembrie anul trecut, președintele israelian Isaac Herzog a avertizat într-un audio că „întreaga lume este îngrijorată” de părerile de extremă dreapta ale lui Ben-Gvir.

Citește și: