• Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a început turneul european sâmbătă la Roma.
  • Acolo, liderul ucrainean a fost primit călduros și a avut parte și de o promisiune din partea premierului italian Giorgia Meloni.
  • Mai mult, Zelenski a avut parte de un mesaj și de la Papa Francisc.

În ultima vreme, Zelenski a vizitat diferite țări din Europa. Președintele Ucrainei se va întoarce acasă cu mare parte din ceea ce și-a dorit. Liderii europeni i-au promis lui Zelenski un arsenal de rachete, tancuri și drone în timpul unei vizite fulminante de trei zile în Italia, Vatican, Germania, Franța și Marea Britanie, care a încercat să reaprovizioneze rezervele de armament ale Ucrainei, care s-au epuizat înainte de o ofensivă de primăvară mult așteptată, menită să schimbe cursul războiului, scrie AP.

De asemenea, călătoria a avut ca scop consolidarea sprijinului politic și militar european pe termen lung, pentru a se asigura că Ucraina poate păstra orice teren pe care îl recuperează și poate face presiuni pentru o pace favorabilă.

„Trebuie să demonstreze că sunt implicați în acest conflict pe termen lung și că sunt capabili să continue să susțină acest efort”, a declarat Justin Crump, un fost comandant de tancuri britanic care conduce firma de consultanță în domeniul securității Sibylline. „Nu va fi o singură lovitură și gata”.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Diplomația internațională energică a lui Zelenski i-a convins pe aliații occidentali ai Ucrainei să trimită arme din ce în ce mai puternice, de la tancuri germane Leopard la sisteme de rachete Patriot din SUA și rachete de croazieră Storm Shadow din Marea Britanie.

Faptul că și-a susținut cauza în fața liderilor europeni arată încrederea tot mai mare a lui Zelenski în ceea ce privește călătoriile în străinătate. „Este, de asemenea, o încercare de a-și aranja lucrurile, în timp ce Ucraina pregătește un efort pentru a recupera teritoriile confiscate de Rusia”, a declarat Patrick Bury, lector senior în domeniul securității la Universitatea din Bath.

Luni, Marea Britanie a promis alte sute de rachete de apărare antiaeriană, precum și drone de atac cu o rază de acțiune de peste 200 de kilometri. Franța a declarat că va furniza Ucrainei zeci de tancuri ușoare și vehicule blindate, precum și sisteme de apărare aeriană nespecificate.

Zelenski a vizitat, de asemenea, Germania pentru discuții cu cancelarul Olaf Scholz. Acum, Germania a devenit unul dintre cei mai mari furnizori de arme pentru Ucraina, inclusiv tancuri de luptă și sistemul sofisticat de apărare aeriană IRIS-T SLM.

„Ei ar trebui să fie capabili să desfășoare ofensiva cu ceea ce au deja, dar nu este suficient pentru a o susține pe termen lung”, a declarat viceamiralul francez în retragere Michel Olhagaray, fost șef al centrului francez pentru studii militare superioare.

Premierul Italiei a promis că va oferi Ucrainei tot ce are nevoie pentru a câștiga războiul și a spus că orice compromis de acceptare a unei „păci nedrepte” este inacceptabil pentru Ucraina și Italia și periculos pentru restul Europei. „Nu putem numi pace ceva care ar putea semăna cu o invazie”, a declarat Meloni reporterilor, în timp ce Zelenski dădea din cap în semn de acord.

Zelenski a vizitat, de asemenea, Vaticanul pentru a se întâlni cu Papa Francisc, care a subliniat necesitatea unor „gesturi de umanitate” față de cele mai vulnerabile și nevinovate victime ale conflictului.

În timp ce Francisc s-a rugat frecvent pentru poporul ucrainean, el a deplâns și mamele ruse care și-au pierdut fiii. Echivalența și reticența lui Francisc de a condamna în mod categoric Rusia fac parte din tradiția Vaticanului de neutralitate în conflicte.

Zelenski a arătat clar că nu a apreciat accentul pus de Francisc atât pe victimele rusești, cât și pe cele ucrainene ale războiului, scriind pe Twitter: „nu poate exista egalitate între victimă și agresor”.

François Heisbourg, un analist francez pe probleme de apărare și securitate la Institutul Internațional pentru Studii Strategice, a declarat că deplasarea europeană a lui Zelenski a făcut parte din „turul de cumpărături de arme, asta este destul de clar, și se pare că funcționează foarte bine”.

Citește și