• Turnul Eiffel este plin de rugină şi are nevoie de reparaţii, potrivit unor rapoarte confidenţiale.
  • Experţii spun că revopsirea de 60 de milioane de euro înainte ca Parisul să găzduiască Jocurile Olimpice din 2024 este doar o reparaţie cosmetică.
  • „Dacă Gustave Eiffel ar fi vizitat locul, ar fi făcut un atac de cord”, a declarat pentru Marianne un manager anonim al turnului.

Turnul Eiffel de 324 de metri înălţime şi 7.300 de tone de fier a fost construit pentru expoziţia mondială din 1889. Are aproximativ 2,5 milioane de nituri şi a fost construit folosind fierul bălţat, inventat în Marea Britanie în timpul Revoluţiei Industriale printr-un proces care producea fier forjat de înaltă calitate şi mai pur prin eliminarea carbonului din fontă în procesul de topire.

Când a fost finalizat în 1889, Turnul Eiffel trebuia să reziste 20 de ani înainte de a fi demontat. După 133 de ani, turnul este încă în picioare, mai puţin prin design, ci mai degrabă prin întreţinere diligentă, potrivit The Guardian.

Acum, însă, rapoarte confidenţiale transmise revistei franceze Marianne sugerează că monumentul se află într-o stare proastă şi este plin de rugină. Se susţine că turnul are nevoie de o reparaţie completă, dar, în schimb, i se face doar o cosmetizare pentru Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

„Dacă Gustave Eiffel ar fi vizitat locul, ar fi făcut un atac de cord”, a declarat pentru Marianne un manager anonim al turnului.

Eiffel, inginerul civil a cărui companie a proiectat şi construit monumentul, a declarat că identificarea şi oprirea răspândirii ruginei reprezintă cea mai mare provocare pentru longevitatea construcţiei şi a sugerat că aceasta va trebui vopsită la fiecare şapte ani. „Vopseaua este ingredientul esenţial pentru a proteja o structură metalică, iar grija cu care se face acest lucru este singura garanţie a longevităţii sale”, a scris el la vremea respectivă.

Turnul va fi vopsit în vederea pregătirii Jocurilor Olimpice din 2024, aceasta fiind a 20-a oară când monumentul a fost vopsit. O treime din turn ar urma să fie decapată şi apoi să i se aplice două straturi noi. Cu toate acestea, întârzierile lucrărilor cauzate de Covid şi de prezenţa plumbului în vechea vopsea înseamnă că doar 5% vor fi tratate.

Experţii au declarat că lucrările reprezintă doar o cosmetizare şi au prezis că rezultatul final va fi „lamentabil”.

Compania care supraveghează turnul, Sete, deţinută în proporţie de 99% de primărie, este reticentă în a închide turnul pentru o perioadă lungă de timp din cauza veniturilor turistice care ar fi pierdute. Turnul primeşte aproximativ 6 milioane de vizitatori într-un an obişnuit, ceea ce îl face al patrulea cel mai vizitat sit cultural din Franţa, după Disneyland, Louvre şi Palatul Versailles. Închiderea sa forţată de Covid în 2020 a dus la o pierdere de venituri de 52 de milioane de euro.

Un raport din 2010 spunea: „Sete trebuie să se uite din nou la Turnul Eiffel şi să vină cu o politică de întreţinere complet nouă, centrată pe testarea structurii metalice îmbătrânite”. Un al doilea raport din 2014 a constatat că turnul avea fisuri şi rugină, iar un al treilea, în 2016, a găsit 884 de defecţiuni, inclusiv 68 despre care s-a spus că prezintă un risc pentru „durabilitatea” structurii.

Pe site-ul web al turnului, Bertrand Lemoine, un arhitect, inginer şi istoric, oferă o viziune mai optimistă. El spune că duşmanul fierului este coroziunea, cauzată de oxidarea fierului expus la aer şi apă. Dar el spune că, dacă ar fi vopsit, Turnul Eiffel poate dura pentru totdeauna.