• ONU și Turcia au ajutat la intermediarea acordului de export în iulie anul trecut.
  • Ucraina este unul dintre cei mai mari producători de cereale din lume.
  • Ucraina a dorit ca pactul să fie prelungit cu 120 de zile, dar Rusia a spus că este dispusă să reînnoiască pactul pentru încă 60 de zile.

A fost extins un acord care permite Ucrainei să exporte milioane de tone de cereale prin Marea Neagră, în ciuda conflictului în curs cu Rusia. Nu este clar cât va dura. Ucraina pretinde 120 de zile, iar Rusia solicită 60 de zile.

Rusia a avertizat că nu va permite acordul să dureze mai mult decât dacă sancțiunile împotriva Moscovei sunt atenuate. ONU și Turcia au ajutat la intermediarea acordului de export în iulie anul trecut, ca urmare a temerilor legate de o criză alimentară globală. Ucraina este unul dintre cei mai mari producători de cereale din lume, dar accesul său în porturile din Marea Neagră a fost blocat de navele de război rusești în urma invaziei din februarie anul trecut.

Țările care suferă de insecuritate alimentară, precum Yemenul, se bazează foarte mult pe aceste provizii. Președintele turc Recep Tayyup Erdogan a anunțat sâmbătă un acord privind prelungirea acordului, cu câteva ore înainte ca acesta să expire.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

„Acest acord este de o importanță vitală pentru aprovizionarea globală cu alimente. Mulțumesc Rusiei și Ucrainei, care nu și-au cruțat eforturile pentru o nouă extindere, precum și secretarului general al Națiunilor Unite”, a spus el.

Dar nici Erdogan, nici ONU nu au clarificat cât va dura. Ucraina a dorit ca pactul să fie prelungit cu 120 de zile, dar Rusia a spus că este dispusă să reînnoiască pactul pentru încă 60 de zile.

Vassily Nebenzia, ambasadorul Rusiei la ONU, a declarat vineri că UE, Marea Britanie și SUA au la dispoziție două luni pentru a elimina orice sancțiuni care vizează sectorul agricol al Rusiei, dacă doresc ca acordul să continue.

Moscova dorește ca producătorii ruși să poată exporta mai multe alimente și cereale în restul lumii, dar spune că sancțiunile occidentale îi împiedică. Deși exporturile de alimente și îngrășăminte nu au fost vizate, Rusia spune că restricțiile privind plățile, asigurătorii și expeditorii îngreunează exporturile.

Citește și

  1. „Aceasta este problema lui”: Un fost șef de cabinet susține că Melania rămâne „departe” de Donald Trump
  2. Inteligența artificială poate fi rasistă, sexistă și înfiorătoare. Ce ar trebui să facem în privința asta?
  3. Filmul de groază care provoacă creșteri ale ritmului cardiac pe Apple Watch: „A fost o călătorie absolută în iad”