• Mai mult de un milion de cetățeni ruși au călătorit în UE de la invazia din Ucraina din februarie.
  • Borrell a declarat că țările de la granițele Rusiei sunt încă libere să restricționeze accesul cetățenilor ruși, chiar și a celor cu vize.
  • Estonia a urmărit să oprească majoritatea rușilor să intre în țară în câteva săptămâni.

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au convenit să suspende un acord de vize cu Moscova, ceea ce va îngreuna accesul cetățenilor ruși în blocul comunitar. Ucraina și unele state membre au cerut o interdicție generală, dar altele, precum Franța și Germania, s-au opus.

Mai mult de un milion de cetățeni ruși au călătorit în UE de la invazia din Ucraina din februarie. Se așteaptă ca mai multe țări din estul UE care se învecinează cu Rusia să impună restricții suplimentare.

Ministrul adjunct de externe rus, Alexander Glushko, a declarat că UE își trage singură un glonț în picior și că această măsură nu va rămâne fără răspuns. Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a criticat decizia ca fiind o jumătate de măsură.

Recomandări

BANI PENTRU UCRAINA
MARK SE DĂ PE MUZICĂ
CONTINUĂ PLOILE ÎN SPANIA
TINERII CONSUMATORI
HOUDINI? TU EȘTI?
MIGRAȚIE LA NIVEL RECORD

În ceea ce privește Rusia [aceasta] este exact ceea ce a dus la invazia pe scară largă din 24 februarie, a spus el. Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că creșterea substanțială a trecerilor de frontieră dinspre Rusia a făcut necesară suspendarea acordului.

Acest lucru a devenit un risc de securitate pentru aceste state vecine, a spus el. În plus, am văzut mulți ruși care călătoresc în scop de agrement și pentru cumpărături, ca și cum în Ucraina nu ar fi niciun război.

El a avertizat împotriva tăierii de la persoanele care sunt împotriva războiului sau a societății civile din Rusia. Borrell a declarat că țările de la granițele Rusiei sunt încă libere să restricționeze accesul cetățenilor ruși, chiar și a celor cu vize.

Măsura, care face ca obținerea unei vize de către ruși să fie mai lungă și mai costisitoare, este văzută ca un compromis, deoarece statele membre nu au reușit să se pună de acord asupra interzicerii totale a rușilor. Cele cinci țări UE care se învecinează cu Rusia – Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia – au declarat într-o declarație comună că ar putea introduce interdicții sau restricții temporare pentru a aborda probleme iminente de securitate publică.

Estonia a urmărit să oprească majoritatea rușilor să intre în țară în câteva săptămâni, a declarat ministrul de externe Urmas Reinsalu, citat de Reuters.

Ministrul ceh de externe, Jan Lipavsky, a declarat că Comisia Europeană va analiza modalitățile de a merge mai departe, adăugând că aproximativ 12 milioane de vize au fost emise pentru ruși – echivalentul a aproximativ 8% din populație. Franța și Germania au avertizat într-o declarație comună că restricțiile de mare amploare ar putea alimenta povestea Rusiei ca victimă și ar putea înstrăina viitoarele generații de ruși.