• Centralele de energie nucleară și de gaze naturale ar putea fi considerate drept „energie verde” conform planurilor UE.
  • Comisia Europeană spune că a decis că ambele tipuri de energie pot fi clasificate drept „investiții durabile” dacă îndeplinesc anumite obiective.
  • Mișcarea a divizat UE și a făcut ca unii membri să se opună cu înverșunare planului.

Centralele de energie nucleară și de gaze naturale ar putea fi considerate drept ”energie verde” în conformitate cu planurile controversate ale UE.

Comisia Europeană spune că a decis ca ambele tipuri de energie să poată fi clasificate drept „investiții durabile” dacă vor îndeplini anumite obiective.

Noile obiective abia dezvăluite ale UE au divizat membrii, iar unii dintre aceștia se opun cu înverșunare. Karm Nehammer, cancelarul Austriei, a spus că „energia nucleară nu este nici verde, nici durabilă”.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

El a susținut că îl va sprijini pe ministrul său de mediu, Leonore Gewessler, în acțiunea în justiție la Curtea Europeană de Justiție, dacă planurile vor continua. De asemenea, și Luxemburgul a spus că se va alătura unei acțiuni în justiție.

Cu toate acestea, UE și-a stabilit obiectivul de a deveni neutră din punct de vedere climatic până în 2050, iar Comisia susține că, pentru un astfel de obiectiv, este nevoie de o mare cantitate de investiții private.

e de altă parte, clasificarea gazelor naturale drept „sustenabile” are susținători care spun că unele țări care încă se bazează pe cărbune pentru energie – cum ar fi Polonia- ar beneficia de o serie de stimulente pentru a trece la o aprovizionare cât mai curată.

Germania, este una dintre țările puternice în politica UE, care se bazează foarte mult pe gaz în propriul mix energetic, deși Steffi Lemke, minstrul mediului, a critica planurile.

Oficialii UE, subliniază faptul că, este un set de reguli foarte tehnic, numit „ Taxonomia UE”, care se clasifică drept „sustenabil”, astfel încât investitorii să poată decide unde să pună fondurile.

Comisia subliniază, de asemenea, limitele stricte ale clasificării. De exemplu, generarea de gaze naturale se află sub o limită de emisii de CO2 și o cerință de a trece la gaze cu emisii scăzute de carbon până în 2035. În același timp, energia nucleară ar trebui să fie în țări cu planuri clare și cu finanțare pentru tratarea deșeurilor nucleare.

Criticii, însă, au acuzat UE de așa-numita „greenwashing”- tocmai ceea ce spune că sistemul de clasificare ar trebui să evite.

Pe lângă amenințările cu o acțiune în justiție din partea Austriei și Luxemburgului, Parlamentul European și Consiliul șefilor de stat au la dispoziție patru luni pentru a analiza sugestia.

Pentru a bloca planurile propuse de comisie, este nevoie de majoritatea membrilor parlamentului, fie de cel puțin 20 din cei 27 de lideri naționali.

Partidele verzi, împreună cu independenții, formează principalele blocuri de putere din Parlamentul European, ce militează cu înverșunare împotriva planului.