• Dacă războiul va începe, UE este pregătită pentru un posibil aflux de refugiați.
  • Johansson a spus despre Polonia că, în momentul de față, este cea mai importantă destinație de zbor din Uniunea Europeană.
  • Cu toate acestea, Secretarul American al Apărării, Lloyd Austin, a dat deja indicii vineri.

UE se pregătește pentru un posibil aflux de refugiați de război, în cazul unui atac rusesc asupra Ucrainei. „Da, lucrăm la asta”, a declarat, la München, comisarul UE Ylva Johansson, care este responsabil pentru acest subiect. De câteva săptămâni, au fost întocmite planuri de urgență cu statele membre – în special cu cele care se învecinează direct cu Ucraina, care are o populație de aproximativ 41 de milioane de locuitori.

În cazul unui atac doar în est, este de așteptat ca majoritatea persoanelor care fug să caute, mai întâi, adăpost în partea de vest a Ucrainei. „Atunci, ai avea nevoie de sprijin acolo”, a spus suedezul. Johansson a numit Polonia, care se învecinează direct cu Ucraina, drept cea mai importantă destinație de zbor din UE, dar și Italia, Germania și Franța.

Și alte țări din Uniunea Europeană ar putea fi alese de către ucraineni ca adăpost temporar

Secretarul American al Apărării, Lloyd Austin, a dat deja indicii vineri. Potrivit acestuia, numai Polonia „ar putea vedea zeci de mii de ucraineni strămutați și alți oameni să treacă peste granița sa încercând să se salveze pe ei înșiși și pe familiile lor de ororile războiului”. Alți vecini direcți ai Ucrainei în UE sunt Slovacia, Ungaria și România.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Din cauza numărului mare de refugiați, mai multe cozi s-au format la granița cu Rusia. Primarul oraşului Doneţk susţine că există „un număr imens, uriaş” de oameni care doresc să părăsească oraşul. Potrivit acestuia, toate resursele, inclusiv vehiculele, sunt acolo. Evacuarea din Ucraina se desfăşoară conform planului, în ciuda bombardamentelor tot mai mari.

În Doneţk, au fost organizate 48 de puncte de evacuare și mai multe vor fi deschise în timpul zilei. Evacuarea se desfăşoară într-o manieră organizată şi fără panică, a declarat şeful administraţiei oraşului. Cu toate acestea, inevitabilul s-a produs și s-au format cozi infernale la granița cu Rusia.