• Uniunea Europeană a prezentat, o strategie care prevede intensificarea activităților în zona Indo-Pacifică.
  • În cadrul noului parteneriat (AUKUS), Statele Unite şi Marea Britanie vor furniza Australiei submarine cu propulsie nucleară.
  • UE analizează posibilități de intensificare a misiunilor militare navale pentru protejarea liniilor de telecomunicații şi a libertății de navigație.

Uniunea Europeană a prezentat, joi, o strategie care prevede intensificarea activităților în zona Indo-Pacifică, „centrul de gravitație al lumii” din punctul de vedere al intereselor economice şi politice.

Comisia Europeană şi Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, Josep Borrell Fontelles, au prezentat joi Noua Strategie UE de cooperare în zona Indo-Pacifică.

„Greutatea economică, demografică şi politică a regiunii Indo-Pacifice este în curs de extindere, de pe coastele de est ale Africii până în statele insulare din Pacific. Prin propunerile făcute astăzi şi ghidați de valorile noastre, oferim un parteneriat extins pentru avansarea comerțului, investițiilor şi conectivității, abordând în același timp provocările globale comune şi consolidând ordinea internațională bazată pe reguli”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Ce legături sunt între UE și Indo-Pacific?

„Centrul de gravitație al lumii se îndreaptă spre zona Indo-Pacifică, atât în termeni geoeconomici, cât şi la nivel geopolitic. Viitorul UE şi cel al zonei Indo-Pacifice sunt interconectate. Uniunea Europeană este deja principalul investitor, principalul partener de cooperare pentru dezvoltare şi unul dintre cei mai mari parteneri comerciali din regiunea Indo-Pacifică. Angajamentul nostru are rolul menținerii unei regiuni Indo-Pacifice deschise pentru toţi, prin crearea unor parteneriate puternice şi durabile de cooperare în chestiuni precum tranziția ecologică, guvernarea în zona oceanelor, agenda digitală, securitatea şi apărarea”, a afirmat, la rândul său, Josep Borrell Fontelles.

„Uniunea Europeană şi zona Indo-Pacifică sunt puternic interconectate, având multe interese comune şi legături solide, de la comerț la investiții în cercetare şi inovare, dezvoltare sustenabilă, contracararea schimbărilor climatice, protejarea biodiversității şi securitatea. UE intensifică implicarea în regiunea Indo-Pacifică. Această regiune are o importanță strategică din ce în ce mai mare pentru Europa. Greutatea sa în ascensiune la nivel economic, demografic și politic o face un interlocutor-cheie în configurarea ordinii internaționale bazate pe reguli şi în abordarea provocărilor globale. UE îşi propune să contribuie la stabilitatea regiunii, la prosperitate şi dezvoltare sustenabilă, în conformitate cu principiile democrației, statului de drept, drepturilor omului şi legislației internaționale”, anunță Serviciul European de Acţiune Externă (EEAS), într-un comunicat postat pe site-ul propriu, vizualizat de MEDIAFAX.

Ce se menționează în noua strategie?

UE a prezentat Strategia față de zona Indo-Pacifică în contextul în care Australia, Statele Unite şi Marea Britanie au semnat un nou parteneriat strategic. În cadrul noului parteneriat (AUKUS), Statele Unite şi Marea Britanie vor furniza Australiei submarine cu propulsie nucleară. China a denunțat lansarea unei curse a înarmării, acuzând SUA, Marea Britanie şi Australia de periclitarea securității regionale.

„Parteneriatul de securitate AUKUS demonstrează şi mai mult necesitatea unei abordări comune a UE într-o regiune de interes strategic. O strategie puternică a UE în zona Indo-Pacifică este necesară mai mult ca niciodată. Salut prezentarea strategiei de către Josep Borrell. Strategia va fi pe agenda summitului Consiliului European din octombrie”, a reacționat, prin Twitter, Charles Michel, președintele Consiliului European.

Principalele elemente ale Strategiei UE în zona Indo-Pacifică

Strategia UE va include finalizarea negocierilor comerciale cu Australia, Indonezia şi Noua Zeelandă, reluarea negocierilor pentru un acord de investiții cu India, definitivarea Acordului de Parteneriat Economic cu țările din estul Africii, posibila reluare a negocierilor comerciale cu Malaysia, Filipine şi Thailanda şi eventuala negociere a unui acord comercial cu Asociația Națiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN).

De asemenea, UE analizează posibilități de intensificare a misiunilor militare navale pentru protejarea liniilor de telecomunicații şi a libertății de navigație în zona Indo-Pacifică. În plus, sunt prevăzute parteneriate de cooperare în domeniul cercetării cu Australia, Japonia, Coreea de Sud, Noua Zeelandă și Singapore.