- Cel puțin 15 state membre ale UE doresc o plafonare a creșterii vertiginoase a prețurilor, pe fondul furiei populației față de costul vieții, însă Germania se opune.
- Cancelarul Olaf Scholz a declarat că rezultatul reuniunii a fost un bun semnal de solidaritate, dar a existat frustrare în rândul altor lideri.
- Înainte de război, UE primea 40% din gazele naturale din Rusia, dar în iulie a fost de acord să reducă consumul de gaz rusesc cu 15%.
Liderii Uniunii Europene nu au reușit să ajungă la un acord asupra unui plan care să îi protejeze pe cetățenii lor de creșterea prețurilor la energie, în ciuda orelor de discuții la summitul de la Bruxelles. Liderii grupului au ieșit de la cel de-al doilea summit în tot atâtea săptămâni, în jurul orei 2:00 dimineața la Bruxelles, cu o „foaie de parcurs” pentru a ajunge la un acord asupra unui set de măsuri de reducere a facturilor la energie, care au crescut vertiginos ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina.
Advertisment
În timp ce anunțarea textului summitului a reprezentat o demonstrație publică de unitate între cele 27 de state membre, absența oricărei decizii privind plafonarea prețurilor la gaze a indicat că negocierile vor rămâne dificile.
„Avem acum o foaie de parcurs foarte bună și solidă pentru a continua să lucrăm la subiectul prețurilor la energie”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, reporterilor la primele ore ale dimineții de vineri. Nu a fost precizat niciun termen pentru luarea unei decizii privind plafonarea prețurilor, miniștrii UE ai energiei urmând să se întâlnească marți la Luxemburg pentru discuții suplimentare.
Recomandări
Textul publicat solicită Comisiei Europene și țărilor UE să găsească modalități de a proteja consumatorii de prețurile ridicate „păstrând în același timp competitivitatea globală a Europei… și integritatea pieței unice”.
„Există o hotărâre puternică și unanim împărtășită de a acționa împreună, ca europeni, pentru a atinge trei obiective: scăderea prețurilor, asigurarea securității aprovizionării și continuarea eforturilor de reducere a cererii”, a declarat Charles Michel, gazda reuniunii, președintele Consiliului UE, care a găzduit reuniunea.
UE se ceartă de luni de zile cu privire la inițiativele comune care trebuie adoptate în cadrul unor negocieri care au devenit și mai dificile din cauza mixurilor energetice diferite din fiecare țară.
Cel puțin 15 state membre ale UE doresc o plafonare a prețurilor la gaze, pe fondul furiei tot mai mari a populației din cauza costului vieții în țări precum Franța și Belgia.
Însă Germania, cea mai mare economie a UE, s-a împotrivit acestui apel, argumentând că un plafon riscă să blocheze Europa pe piața gazelor și să reducă stimulentele pentru economisirea energiei.
Partenerii noștri