- Embargoul progresiv al UE se va limita inițial la petrolul transportat pe cale maritimă, adică două treimi din achizițiile europene de petrol rusesc.
- Nicolae Țăran, analist economic susține că totuși, situația este incertă. ,,Sunt foarte multe necunoscute în această decizie.”
- Pe de altă parte, Administrația de la Moscova susține că decizia Uniunii Europene de a interzice parțial importurile de petrol din Rusia poate destabiliza piețele globale ale energiei.
Uniunea Europeană pare să fi gasit o soluție acceptată chiar și de Ungaria privind embargoul asupra petrolului. Embargoul progresiv al UE se va limita inițial la petrolul transportat pe cale maritimă, adică două treimi din achizițiile europene de petrol rusesc.
Nicolae Țăran, analist economic susține că totuși, situația este incertă. ,,Sunt foarte multe necunoscute în această decizie: felul în care s-a negociat poziția Ungariei, dar multe alte țări din UE au obținut condiții privilegiate în raport cu România. Se pare că noi nu am negociat nimic, nu am ridicat niciun fel de pretenție legată de atenuarea riscurilor enorme care apar din această deblocare” .
Pe de altă parte, Administrația de la Moscova susține că decizia Uniunii Europene de a interzice parțial importurile de petrol din Rusia poate destabiliza piețele globale ale energiei.
Adrian Mitroi, analist economic, a vorbit pentru Aleph News despre asta. ,,Ce e complicat este lanțul acesta macro-economic și într-adevăr, reașează, se repoțizionează. Dacă se repoziționează, asta ce înseamnă? Prețuri mai mari.
S-a tras acum un zid economic în națiunile vestice, cele care nu sunt fabricante și emitente de
mărfuri, cele care sunt națiuni de banking, de servicii. Iar celelalte sunt cele care au până și gazele și metalele rare” , adăugat Adrian Mitroi.