• Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a trimis un nou mesaj către Occident „Ucraina va fi întotdeauna un stat independent şi nu se va rupe”.
  • UE discută o a şasea rundă de măsuri punitive, inclusiv un embargo asupra importurilor de petrol rusesc.
  • Comentariile lui Zelenski marchează a doua zi consecutivă în care acesta şi-a ascuţit criticile la adresa abordării mondiale a războiului.

Preşedintele Volodimir Zelenski a îndemnat Occidentul să înceteze să se mai joace cu Rusia şi să impună sancţiuni mai dure Moscovei pentru a pune capăt „războiului fără sens” din Ucraina, adăugând că ţara sa va rămâne independentă, singura întrebare fiind cu ce preţ, scrie Reuters.

Criticile lui Zelenski la adresa Occidentului s-au intensificat în ultimele zile, în timp ce Uniunea Europeană se îndreaptă încet spre un posibil embargou asupra petrolului rus, iar forţele ruse încearcă să încerce să încercuiască două oraşe cheie din est, Sievierodonetsk şi Lysychansk.

La trei luni de la invazia sa în Ucraina, Rusia a renunţat la asaltul asupra capitalei Kiev şi încearcă să consolideze controlul asupra regiunii industriale Donbas din estul ţării, unde a susţinut o revoltă separatistă începând din 2014.

Recomandări

CE FACEM CU POLUAREA?
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Analiştii militari occidentali consideră că bătălia pentru Sievierodonetsk şi Lysychansk reprezintă un potenţial punct de cotitură în război, după o schimbare de momentum în favoarea Rusiei în urma capitulării garnizoanei ucrainene de la Mariupol, săptămâna trecută.

„Ucraina va fi întotdeauna un stat independent şi nu se va rupe. Singura întrebare este ce preţ va trebui să plătească poporul nostru pentru libertatea sa şi ce preţ va plăti Rusia pentru acest război fără sens împotriva noastră”, a declarat Zelenski într-un discurs susţinut joi seara târziu.

„Evenimentele catastrofale în desfăşurare ar putea fi încă oprite dacă lumea ar trata situaţia din Ucraina ca şi cum s-ar confrunta cu aceeaşi situaţie, dacă puterile nu s-ar juca cu Rusia, ci ar face cu adevărat presiuni pentru a pune capăt războiului.”

Zelenski s-a plâns de dezacordul din cadrul UE cu privire la multe sancţiuni împotriva Rusiei şi a întrebat de ce se permite unor naţiuni să blocheze planul. UE discută o a şasea rundă de măsuri punitive, inclusiv un embargo asupra importurilor de petrol rusesc. O astfel de măsură necesită unanimitate, dar Ungaria se opune deocamdată ideii pe motiv că economia sa ar avea prea mult de suferit.

„Câte săptămâni va încerca Uniunea Europeană să convină asupra unui al şaselea pachet de măsuri?”, a întrebat Zelenski, menţionând că Rusia primea un miliard de euro pe zi de la blocul celor 27 de naţiuni pentru livrări de energie.

„Presiunea asupra Rusiei este literalmente o chestiune de a salva vieţi. Fiecare zi de tergiversare, slăbiciune, diverse dispute sau propuneri de pacificare a agresorului în detrimentul victimei înseamnă pur şi simplu mulţi ucraineni ucişi.”

Comentariile lui Zelenski marchează a doua zi consecutivă în care acesta şi-a ascuţit criticile la adresa abordării mondiale a războiului. Miercuri, el a criticat sugestiile ca Kievul să facă concesii pentru a aduce pacea, spunând că ideea seamănă cu încercările de a linişti Germania nazistă în 1938.

Trupele ruse avansează

Forţele ruse au atacat din trei părţi pentru a încerca să încerce să încercuiască forţele ucrainene în Sievierodonetsk şi Lysychansk joi, a declarat armata ucraineană. În cazul în care cele două oraşe vor cădea, aproape toată provincia Luhansk din Donbas ar fi sub control rusesc.

Guvernatorul din Luhansk, Serhiy Gaidai, a declarat că aproximativ 50 de soldaţi ruşi au ajuns pe autostradă şi „au reuşit să se impună”, instalând chiar şi un punct de control.

„Punctul de control a fost spart, au fost obigaţi să se retragă… armata rusă nu controlează acum ruta, dar o bombardează”, a declarat el. Era posibil ca trupele ucrainene să părăsească „o aşezare, poate două. Trebuie să câştigăm războiul, nu bătălia”, a spus el.

„Este clar că băieţii noştri se retrag spre poziţii fortificate – trebuie să oprim această hoardă”. Consilierul ministrului ucrainean de interne, Vadym Denisenko, a declarat în cadrul unui briefing că 25 de batalioane ruse încercau să încerce să înconjoare forţele ucrainene.

Înaintarea din Donbas a fost susţinută de bombardamente masive de artilerie. Armata ucraineană a declarat că 50 de oraşe din provinciile Doneţk şi Luhansk au fost bombardate joi.

Şeful forţelor armate ucrainene, Valeriy Zaluzhny, a cerut pe Telegram multe arme occidentale, în special „arme care ne vor permite să lovim inamicul la o distanţă mare”.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avertizat ulterior că orice livrări de arme care ar putea ajunge pe teritoriul rusesc ar fi „un pas serios spre o escaladare inacceptabilă”.

Pericolul unei escaladări

Ţările occidentale, în frunte cu Statele Unite, au furnizat Ucrainei armament cu rază lungă de acţiune, inclusiv obuziere M777 de la Washington şi rachete anti-navă Harpoon din Danemarca.

Washingtonul ia în considerare chiar posibilitatea de a furniza Kievului un sistem de rachete care poate avea o rază de acţiune de sute de kilometri şi a purtat discuţii cu Kievul despre pericolul unei escaladări în cazul în care va lovi adânc în interiorul Rusiei, au declarat pentru Reuters oficiali americani şi diplomaţi.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova se aşteaptă ca Ucraina să accepte cererile sale la orice viitoare discuţii de pace. Aceasta doreşte ca Kievul să recunoască suveranitatea rusă asupra peninsulei Crimeea, pe care Moscova a confiscat-o în 2014, şi independenţa teritoriilor revendicate de separatişti.