• Documentul, pregătit de Comisia Europeană, are 11 pagini de propuneri de politici, intitulat „o nouă agendă UE-SUA pentru schimbări globale”
  • Textul propune ca UE și SUA să-și unească forțele pentru a modela mediul de reglementare digital
  • Una dintre frustrările acute ale Bruxellesului în timpul președinției Trump a fost reticența administrației SUA de a-și coordona răspunsurile față de China

UE va cere SUA să profite de ocazia de a stabili o nouă alianță globală, pentru a îngropa tensiunile din era Trump și pentru a face față „provocării strategice” ridicate de China, relatează Financial Times.

Un proiect de plan al UE pentru revitalizarea parteneriatului transatlantic, văzut de Financial Times, propune o nouă cooperare în toate domeniile, de la reglementarea digitală și abordarea pandemiei Covid-19 până la combaterea defrișărilor.

Documentul, pregătit de Comisia Europeană, are 11 pagini de propuneri de politici, intitulat „o nouă agendă UE-SUA pentru schimbări globale”, inclusiv un apel pentru ca UE și SUA să elimine un număr de tensiuni transatlantice, cum ar fi tendința europenilor de a impune impozite mai mari giganțilot tehnologici americani.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Textul propune ca UE și SUA să-și unească forțele pentru a modela mediul de reglementare digital, inclusiv prin adoptarea unor abordări comune pentru aplicarea prevederilor antitrust și protecția datelor, cooperând în materie de investiții străine sensibile și lucrând împreună pentru a combate amenințările, cum ar fi ciber-hackingul.

Alte părți ale lucrării solicită cooperare pentru dezvoltarea și diseminarea vaccinurilor Covid-19 și demersuri pentru reformarea Organizației Mondiale a Sănătății.

Lucrarea, produsă în comun de Comisie și de înaltul reprezentant al UE pentru politica externă, este așteptată să fie supusă aprobării liderilor europeni la o reuniune din 10-11 decembrie, ceea ce sugerează un summit UE-SUA în prima jumătate a anului 2021 ca moment pentru lansarea noii agende.

Una dintre frustrările acute ale Bruxellesului în timpul președinției Trump a fost reticența administrației SUA de a-și coordona răspunsurile față de China, Casa Albă optând pentru impunerea de măsuri comerciale unilaterale nu numai împotriva Beijingului, ci și a UE.

Unele dintre propunerile din lucrare ar necesita o schimbare clară a politicii SUA. Bruxelles, de exemplu, solicită un efort comun pentru restabilirea deplină a sistemului de soluționare a litigiilor al Organizației Mondiale a Comerțului, lucru care ar impune Washingtonului să înceteze blocarea numirilor.