• Documentul, pregătit de Comisia Europeană, are 11 pagini de propuneri de politici, intitulat „o nouă agendă UE-SUA pentru schimbări globale”
  • Textul propune ca UE și SUA să-și unească forțele pentru a modela mediul de reglementare digital
  • Una dintre frustrările acute ale Bruxellesului în timpul președinției Trump a fost reticența administrației SUA de a-și coordona răspunsurile față de China

UE va cere SUA să profite de ocazia de a stabili o nouă alianță globală, pentru a îngropa tensiunile din era Trump și pentru a face față „provocării strategice” ridicate de China, relatează Financial Times.

Un proiect de plan al UE pentru revitalizarea parteneriatului transatlantic, văzut de Financial Times, propune o nouă cooperare în toate domeniile, de la reglementarea digitală și abordarea pandemiei Covid-19 până la combaterea defrișărilor.

Documentul, pregătit de Comisia Europeană, are 11 pagini de propuneri de politici, intitulat „o nouă agendă UE-SUA pentru schimbări globale”, inclusiv un apel pentru ca UE și SUA să elimine un număr de tensiuni transatlantice, cum ar fi tendința europenilor de a impune impozite mai mari giganțilot tehnologici americani.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Textul propune ca UE și SUA să-și unească forțele pentru a modela mediul de reglementare digital, inclusiv prin adoptarea unor abordări comune pentru aplicarea prevederilor antitrust și protecția datelor, cooperând în materie de investiții străine sensibile și lucrând împreună pentru a combate amenințările, cum ar fi ciber-hackingul.

Alte părți ale lucrării solicită cooperare pentru dezvoltarea și diseminarea vaccinurilor Covid-19 și demersuri pentru reformarea Organizației Mondiale a Sănătății.

Lucrarea, produsă în comun de Comisie și de înaltul reprezentant al UE pentru politica externă, este așteptată să fie supusă aprobării liderilor europeni la o reuniune din 10-11 decembrie, ceea ce sugerează un summit UE-SUA în prima jumătate a anului 2021 ca moment pentru lansarea noii agende.

Una dintre frustrările acute ale Bruxellesului în timpul președinției Trump a fost reticența administrației SUA de a-și coordona răspunsurile față de China, Casa Albă optând pentru impunerea de măsuri comerciale unilaterale nu numai împotriva Beijingului, ci și a UE.

Unele dintre propunerile din lucrare ar necesita o schimbare clară a politicii SUA. Bruxelles, de exemplu, solicită un efort comun pentru restabilirea deplină a sistemului de soluționare a litigiilor al Organizației Mondiale a Comerțului, lucru care ar impune Washingtonului să înceteze blocarea numirilor.