• Luni, brațul executiv al UE și-a îmbunătățit perspectivele de creștere pentru 2023 și 2024.
  • Acum se așteaptă ca economia UE să crească cu 1% în acest an, față de o estimare de 0,8% în februarie.
  • Îmbunătățirea previziunilor pentru Europa – care a evitat la limită o recesiune în această iarnă – reprezintă totuși o încetinire semnificativă față de anul trecut.

Întrebările se învârt în jurul forței de redresare a Chinei în urma blocajelor Covid, iar în Statele Unite se vorbește despre recesiune. Cu toate acestea, perspectivele economice ale Europei s-au îmbunătățit în ultimele luni, potrivit Comisiei Europene, scrie CNN.

Luni, brațul executiv al UE și-a îmbunătățit perspectivele de creștere pentru 2023 și 2024. Anul viitor, creșterea este estimată la 1,7%, o revizuire în creștere cu 0,1 puncte procentuale.

Îmbunătățirea previziunilor pentru Europa – care a evitat la limită o recesiune în această iarnă – reprezintă totuși o încetinire semnificativă față de anul trecut, când economia blocului comunitar a crescut cu 3,5%.

Recomandări

POLONIA ARESTEAZĂ UN SUSPECT ÎN CAZUL ATACULUI LUI ZELENSKI
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
NE IA A.I.-UL JOBUL?
TU CREZI ÎN MANIFESTARE?
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA

Dar aceasta reflectă scăderea puternică a prețurilor la energie, care reduc costurile pentru întreprinderi și ușurează presiunea asupra gospodăriilor. De asemenea, o piață a locurilor de muncă solidă și stimulentele guvernamentale în curs de desfășurare contribuie la creșterea economică.

Chiar și așa, Comisia a recunoscut că costurile mai mari ale împrumuturilor, menite să domolească creșterea prețurilor, vor afecta creșterea în lunile următoare. Banca Centrală Europeană a majorat ratele dobânzilor cu un sfert de punct procentual în această lună, cea mai mică creștere de când a început să crească în iulie, dar a sugerat că vor urma alte majorări de rate, având în vedere inflația încă foarte ridicată.

Factorii cheie ai previziunii

„Factorii cheie care stau la baza acestei previziuni merg în direcții opuse: pe de o parte, scăderea prețurilor la energie și o piață a forței de muncă rezistentă și, pe de altă parte, înăsprirea condițiilor financiare”, a declarat Paolo Gentiloni, ministrul Economiei din cadrul Comisiei Europene, în cadrul unei conferințe de presă.
„Percepția crescută a riscurilor” în rândul băncilor după tumultul recent din sector îngreunează accesul la credite, în timp ce creșterea ratelor afectează cererea de împrumuturi, a precizat Gentiloni.

De asemenea, se așteaptă divergențe semnificative între țările din Uniunea Europeană. În Germania, cea mai mare economie a blocului comunitar, creșterea va încetini brusc până la 0,2% în 2023. Între timp, producția Italiei ar putea crește cu 1,2%, iar economia Portugaliei s-ar putea extinde cu 2,4%.

Separat, datele privind producția industrială pentru Europa publicate luni au arătat semne de slăbiciune. Producția a scăzut cu 4,1% în luna martie în rândul celor 20 de țări care utilizează moneda euro, mai rău decât se așteptau economiștii.

„Având în vedere că vânturile din spate ale prețurilor mai mici la energie și atenuarea penuriei de semiconductori par să se fi epuizat, iar economia se luptă cu o politică monetară mai strictă, ne așteptăm ca producția industrială să se contracte ușor în restul anului”, a declarat Andrew Kenningham, economist-șef pentru Europa la Capital Economics, într-o notă adresată clienților.

Citește și