Un avion militar german a evacuat doar șapte civili din Kabul. Explicația autorităților

Aeroportul din Kabul văzut din satelit. Mulțimea de oameni este vizibilă pe pista aeroportului. Foto: Twitter/Maxar Aeroportul din Kabul văzut din satelit. Mulțimea de oameni este vizibilă pe pista aeroportului. Foto: Twitter/Maxar
  • Echipajul primului zbor al operațiunilor de salvare al Bundeswehr a decis să evacueze doar șapte persoane din Kabul.
  • Germanii s-au folosit de un avion Airbus A400M construit pentru a transporta 114 persoane.
  • Mii de afgani așteaptă o șansă la evacuare.

Într-o ilustrare a realității haotice de pe aeroportul Kabul, autoritățile germane au confirmat că un avion al armatei germane a părăsit capitala afgană transportând doar șapte persoane, în timp ce alte câteva mii de afgani au ajuns să aștepte în zadar o șansă la evacuare.

Experții cred că până la 150 de persoane ar fi putut fi transportate cu acea aeronavă.

Ministerul german de Externe a explicat că nu au putut fi transportate mai multe persoane în primul zbor al operațiunilor de salvare tocmai din cauza situației haotice.

„Recuperarea persoanelor aflate în partea civilă a aeroportului nu a fost posibilă de către partenerii responsabili cu securitatea aeroportului”, a precizat ministrul de Externe.

Marți, președintele german Frank-Walter Steinmeier s-a dezlănțuit contra puterilor occidentale din cauza scenelor de disperare de pe aeroport. Mulțimi de afgani s-au adunat în încercarea de a fugi din țară imediat după ce talibanii au preluat controlul țării.

„Imaginile disperării de pe aeroportul din Kabul sunt rușinoase pentru Occidentul politic”, a declarat Steinmeier, descriind situația din Afganistan a fi o „tragedie umană pentru care împărtășim responsabilitatea”.

Autoritățile de la Berlin au mai transmis că afganilor nu ar fi trebuit să li se spună să meargă la aeroport, pentru că aeronava s-ar putea să nu fie acolo.

„Din cauza situației extrem de periculoase de pe căile de acces spre aeroport, în special seara și noaptea, ar fi fost un risc inacceptabil pentru viața și membrul persoanelor de la fața locului să solicite evacuarea celor care urmează să fie evacuați pentru a se deplasa la aeroport înainte de emiterea permisului de aterizare și înainte ca accesul să fie asigurat de forțele Bundeswehr”, a adăugat ministrul de Externe german.

Forțele germane de operațiuni speciale care au sosit la Kabul cu același avion au fost însărcinate cu asigurarea viitoarelor operațiuni de salvare.

Ministerul de Externe german a declarat și că aeronava a stat la sol doar o scurtă durată de timp, expertul în politici publice Johann Wadephul a confirmat și el acest lucru, spunând că avionul avea la dispoziție doar 30 de minute pentru a evacua respectivii refugiați.

„Și i-am putea lua doar pe cei care au fost acolo în acel moment”, a completat Wadephul.

Scopul aeronavei nu era însă de a evacua indivizi, ci de a aduce „forțe robuste” la Kabul. Respectivii soldați sunt special trimiși acolo pentru a ajuta alte aeronave în a evacua personal civil și pentru a ajuta avioanele să aterizeze și să decoleze.

„Avem o situație foarte confuză, periculoasă, complexă la aeroport, mai ales din cauza mulțimii”, a spus ministrul german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer.