- Ministerul Apărării din Austria a anunțat că Europa se va confrunta cu un potențial blackout, în viitorul apropiat.
- Este vorba despre o pană generală de curent în Europa, car ar putea lăsa tot continentul fără curent timp de două săptămâni. Datorită tehnologiei avansate șansele vor fi mici, la nivel continental.
- O astfel de situație a avut loc în Quebec, Canada, în 1989, în urma unei furtuni geomagnetice, care a provocat o întrerupere de 9 ore a electricității.
Informația s-a răspândit și s-a ajuns la un fake news pornit de la un material informativ realizat de oficialii guvernamentali austrieci pentru pregătirea cetățenilor și a autorităților în cazul unui astfel de eveniment. Mass-media a rostogolit informația și s-a ajuns la un fake news pe care toți oamenii l-au luat de bun și au început să se documenteze greșit și să se pregătească pentru un astfel de eveniment, făcându-și provizii.
Advertisment
Mai mult, declarațiile oficiale au fost urmate de o campanie în care a fost implicată armata austriacă, pentru a crește gradul de conștientizare a populației asupra pericolului. Iar oamenii s-au speriat și mai mult auzind de implicarea armatei, la fel cum s-a întâmplat și cu lockdown-ul controlat inclusiv de autoritățile militare.
Ce este blackout-ul care a speriat populația Europei?
Recomandări
Blackout este o pană de curent generală care afectează tot sistemul energetic, în care, brusc, nimic nu va funcționa. Așadar vor fi afectate telefoane, telefoanele mobile, internetul, bancomatele, sistemele de plată, benzinăriile, semafoarele, luminile din tunel, transportul public în comun, traficul feroviar și tot ceea ce beneficiază de sursă de curent, scrie Reuters.
Care sunt șansele unui blackout în Europa?
Pene de curent pot avea loc, dar nu la nivel de continent. Există un scenariu în care un oraș poate avea o pană de curent în urma unui dezastru natural. De exemplu, în cazul unei inundații, alimentarea de curent poate fi întreruptă sau poate fi avariată.
Însă, sistemul energetic european e format din mii de linii care interconectează țările Uniunii Europene, ceea ce face imposibilă o pană generală de curent. Mai mult, construirea de reactoare modulare mici în Europa, va ajuta ca șansele penelor de curent să fie mult mai mici.
O astfel de situație a avut loc în Quebec, Canada, în 1989, în urma unei furtuni geomagnetice, care a provocat o întrerupere de 9 ore a electricității. În acel moment au avut loc întreruperi ale comunicațiilor și a provocat interferențe radio cu unde scurte.
Partenerii noștri