• Jurnalistul, Du Bin, în vârstă de 48 de ani, a fost reținut miercuri de polițiști, la Beijing.
  • El urma să publice o nouă carte la 1 ianuarie 2021.
  • Prietenii lui Du Bin au spus că detenția lui ar putea fi legată de cărțile sale, critice la adresa istoriei Comunismului și ale Partidului Comunist Chinez.

În timp ce China și-a intensificat măsurile de limitare a jurnalismului independent, autoritățile au reținut un jurnalist care a lucrat recent la cărți ce criticau Comunismul și Partidul Comunist Chinez, au declarat vineri prietenii și familia acestuia.

Jurnalistul, Du Bin, în vârstă de 48 de ani, a fost reținut miercuri de polițiști la Beijing, a declarat sora sa, Du Jirong. Ofițerii de poliție i-au spus doamnei Du joi, că fratele ei a fost plasat în detenție administrativă pentru că „a fost agresiv și a provocat probleme”. Infracțiunea formulată vag este una pe care guvernul o folosește adesea pentru a înăbuși activismul și discutarea problemelor sociale și politice.

Prietenii lui Du, care a lucrat ca fotograf independent pentru The New York Times, spun că ei cred că detenția sa ar putea fi legată de mai multe dintre proiectele sale recente de carte.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

O carte, publicată în Taiwan în 2017, a fost o relatare istorică a ceea ce este cunoscut sub numele de „asediul lui Changchun”, când trupele comuniste au blocat orașul nord-estic chinez pentru a-i înfometa pe soldații naționaliști rivali, ceea ce a provocat moartea a cel puțin 160.000 de civili. O altă carte a lui Du, despre aspectele mai nefaste ale experimentelor lui Lenin cu comunismul, a fost programată să fie publicată în Taiwan la 1 ianuarie 2021.

Liu Hua, o prietenă a lui Du, a spus că scrierea cărților a fost o sursă mică, dar importantă de venit pentru jurnalist. Ea a mai spus că Du a fost convocat recent de mai multe ori de către ofițerii de poliție și i s-a spus să nu mai posteze online despre subiecte sensibile.

„Se pare că cuvintele care ies din stiloul lui Du Bin le-au rănit sentimentele”, a spus doamna Liu.

Contactat telefonic vineri dimineață, un angajat de la secția de poliție din regiunea Daxing din Beijing, unde se crede că ar fi reținut domnul Du, a spus că nu știe nimic despre caz și nu a auzit niciodată de jurnalist.

Nu este pentru prima dată când munca domnului Du provoacă mânia autorităților din China. În 2013, a fost reținut pentru mai bine de o lună, după ce a lansat un documentar despre un lagăr chinez de muncă forțată și după ce a publicat o carte, „Masacrul Tiananmen”, despre represiunea guvernului din 1989 împotriva protestatarilor pro-democrație de la Beijing. În timpul detenției, a spus el, la acea vreme, aproape că a dezvoltat o infecție a ochilor, deoarece purta una dintre lentilele de contact mai mult decât ar fi trebuit, astfel încât să poată vedea și documenta fiecare detaliu al experienței sale în detenție.

China este recunoscută la nivel mondial ca având cea mai agresivă atitudine împotriva jurnaliștilor. 2020 este al doilea an consecutiv, potrivit Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor, un grup de susținere a presei, în sondajul anual publicat săptămâna aceasta, în care China se remarcă pentru această atitudine.

Mai mulți cetățeni-jurnaliști care au fost reținuți în China pentru modul în care au acoperirit subiectele legate de pandemie, rămân în arest. Anul acesta, autoritățile au expulzat, de asemenea, o duzină de jurnaliști străini, au reținut un angajat străin al unei organizații media chineze de stat și au reținut un membru al personalului chinez al Bloomberg pentru potențiale încălcări ale securității naționale.