• Persoana a ajuns pe insula Gyodong, separată de Coreea de Nord printr-o apă îngustă, iar autoritățile sud-coreene investighează circumstanțele dezertării.
  • Dezertarea recentă marchează o tendință de creștere a numărului de nord-coreeni care fug din țară.
  • Măsurile stricte impuse în timpul pandemiei Covid-19 au determinat mulți nord-coreeni să caute rute alternative.

Un nord-coreean a dezertat în Coreea de Sud traversând frontiera maritimă într-o încercare de a fugi de regimul represiv al lui Kim Jong-un, scrie The Independent.

Dezertorul a fost una dintre cele două persoane care au încercat să scape din Coreea de Nord pe mare și să intre pe insula Gyodong din Coreea de Sud, care este separată de Nord printr-o întindere îngustă de apă cu o lățime mai mică de cinci kilometri, a raportat Yonhap.

Unul dintre aceștia a reușit să ajungă pe jos la granița terestră sud-coreeană într-o zi cu maree joasă, joi. Dezertorul a trecut linia de demarcație nordică din Marea Galbenă, granița maritimă intercoreeană de facto de pe coasta de vest. A doua persoană este considerată dispărută după ce nu a reușit să treacă frontiera, a precizat agenția Newsis.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Șeful Statului Major interarme al Coreei de Sud a declarat că persoana a fost predată autorităților, care efectuează o anchetă asupra incidentului. Acestea vor investiga modul în care persoana a trecut granița și dacă persoana intenționa să dezerteze.

Ministrul Apărării, Shin Won-sik, a declarat în parlament că persoana a fost urmărită de la punctul de plecare de către armata sud-coreeană, numind-o o „dezertare reușită”.

Aceasta marchează cea mai recentă dezertare, la 10 luni după ce, în octombrie 2023, un grup de nord-coreeni format din trei femei și un bărbat a traversat frontiera maritimă dinspre est pe o barcă din lemn.

Nord-coreenii își părăsesc frecvent țara pentru a evita sărăcia și opresiunea politică, fiind raportate aproximativ 30.000 de astfel de cazuri de când peninsula a fost divizată de război în anii 1950. Majoritatea evadaților din Nord încearcă să ajungă în Sud prin China și Asia de Sud-Est, evitând frontiera maritimă puternic apărată.

Cu toate acestea, unii au luat calea maritimă, mai scurtă, dar mai dificilă, ca urmare a controalelor mai stricte la frontierele terestre impuse de Pyongyang în timpul epidemiei Covid-19, când multe persoane, inclusiv diplomați, au încercat să fugă din țară. Numărul evadărilor reușite a scăzut drastic din 2020, după ce Pyongyang și-a sigilat frontiera și a emis ordine de tragere la vedere la granița cu China pentru a preveni răspândirea Covid-19.

În 2023, numărul persoanelor care au evadat din Coreea de Sud s-a triplat, ajungând la 196, cu mai multe elite, cum ar fi diplomați, precum și studenți care au încercat să scape. A fost o creștere semnificativă de la 76 de dezertări în 2022.

Într-una dintre dezertările foarte mediatizate, un diplomat nord-coreean aflat în Cuba a dezertat în Coreea de Sud împreună cu familia sa în noiembrie anul trecut, a declarat luna trecută agenția sud-coreeană de spionaj.

Citește și