- Anunțul folosește o imagine în care apar avioane rusești MiG-29s și cel puțin un soldat cu un automat Kalașnikov model 1974, potrivit surselor citate de cotidianul The Guardian.
- Apariția unor avioane de proveniență rusească este sugestivă dat fiind că rapoarte recente ale serviciilor de informații au susținut că guvernul rus se amestecă în alegerile din SUA, încercând să-l submineze pe Joe Biden.
- Campania Trump nu a răspuns la cererea de comentarii, iar Comitetul Național Republican a refuzat să comenteze.
Un anunț pentru strângere de fonduri pentru campania președintelui american Donald Trump a folosit o fotografie cu avioane de luptă și arme rusești ca apel pentru sprijinirea „trupelor” președintelui Trump.
Anunțul, care a fost eliminat între timp, a fost făcut de Comitetul „Trump Make America Great Again” care este condus de Comitetul Național Republican (RNC) și de campania Trump. Imaginea arată siluetele a cinci soldați, profilate pe un apus de soare, pe deasupra lor zburând cele trei avioane.
Pierre Spray, care a ajutat la proiectarea unor avioane ale Forțelor Aeriene ale SUA, a declarat pentru Politico că avioanele prezentate în reclamă sunt cu siguranță MiG-29 și la fel a spus și directorul Centrului pentru Analiza Strategiilor și Tehnologiilor din Moscova, Ruslan Pukhov.
„Mă bucur să văd că sprijină trupele noastre”, a spus Sprey. Pukhov a subliniat că cel puțin unul dintre soldații din imagine avea și o pușcă de asalt AK-74, de fabricație rusă.
Potrivit Politico, campania Trump nu a răspuns la cererea de comentarii, iar RNC a refuzat să comenteze.
Avionul MiG-29 a fost proiectat de Uniunea Sovietică în anii `70 pentru a combate avioanele de vânătoare americane. Apariția unor avioane de acest tip vine într-o perioadă în care rapoarte recente ale serviciilor de informații au sugerat că guvernul rus se amestecă în alegerile din SUA, încercând să-l submineze pe Joe Biden, candidatul democrat, pentru a spori șansele de câștig ale lui Trump.
Luna aceasta Microsoft a avertizat că hackerii ruși vizează campaniile politice din SUA.
Pe 9 septembrie fostul șef al serviciilor de informații din cadrul Departamentului de Securitate Internă, Brian Murphy, i-a acuzat pe unii membri din departament, fideli lui Trump, că au manipulat rapoartele de informații începând din 2018, pentru a minimaliza amenințarea reprezentată de interferența rușilor în alegeri.