• Investigațiile privind originile coronavirusului sunt „otrăvite de intervențiile politice, susține Mike Ryan, oficial OMS
  • Joe Biden a ordonat serviciilor de informații americane să „dubleze” eforturile de a investiga originile SARS-CoV-2
  • Oficialii americani acuză OMS că le permite chinezilor să evite investigația privind orginile COVID-19

Un oficial de rang înalt al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a declarat vineri că investigațiile privind originea coronavirusului sunt „otrăvite de intervențiile politice”, relatează CNBC.

Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat miercuri că le-a ordonat oficialilor serviciilor de informații americane să efectueze „un raport despre cea mai actualizată analiză a originilor COVID-19, inclusiv dacă a apărut din prin transferul de la animal la om sau dintr-un accident de laborator. ”

Dr. Mike Ryan, director executiv al Programului pentru Urgențe Sanitare din cadrul OMS, a întrebat dacă țările ar putea separa politica de știință.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

„A pune OMS într-o poziție așa cum a fost pusă este foarte nedrept față de cercetările științifice pe care încercăm să le realizăm și ne pune ca organizație, sincer, într-o poziție imposibilă de a oferi răspunsurile dorite de toată lumea”, a spus Mike Ryan într-o conferință de presă.

OMS a fost acuzată în mod repetat că a permis guvernului chinez să evite o investigație aprofundată asupra originilor SARS-CoV-2.

„Putem fi de acord că, dacă l-am lua pe președintele (chinez) Xi Jinping și l-am întoarce cu capul în jos și l-am scutura, Organizația Mondială a Sănătății i-ar cădea din buzunar?”, a spus epidemiologul Anthony Fauci.

Ipoteza potrivit căreia virusului SARS-COV-2 a apărut într-un laborator de virologie din Wuhan a fost inițial respinsă și a fost numită o teorie a conspirației de dreapta, dar a intrat din nou în atenția publică în ultimele săptămâni.

Majoritatea comunității serivciilor de informații din SUA consideră că este la fel de plauzibil ca virusul să provină dintr-un laborator precum și să fi fost transmis de la un animal. Oficialii federali din domeniul sănătății continuă să își mențină poziția conform căreia este mai probabil ca virusul să aibă origini aniamle. Site-ul CDC afirmă în continuare „știm că a fost transmis inițial de la un animal, probabil un liliac”.