- Harkiv, un oraș ucrainean sub amenințarea bombardamentelor rusești, găsește soluții inovatoare pentru educație, mutând școlile în stațiile de metrou pentru a proteja copiii de pericolele războiului.
- În mijlocul haosului provocat de invazia rusă, școlile din Harkiv găsesc refugiu subteran, transformând vechile tuneluri pietonale în săli de clasă.
- Peste 2.000 de copii din Harkiv își desfășoară cursurile în sălile de clasă improvizate din stațiile de metrou.
În ciuda bombardamentelor rusești și a loviturilor cu rachete aproape zilnice, orașul Harkiv și-a revenit la o normalitate neliniștitoare, unii rezidenți revenind, magazinele fiind deschise și viața continuând, conform CNN.
Cu toate acestea, niciuna dintre școlile orașului nu este încă folosită pentru lecții, deoarece este prea periculos. Orașul s-a orientat către subteran, la metrou și la buncărele nou construite pentru a proteja copiii pe măsură ce învață. „Aici nu vom auzi nimic. Nu vom auzi bubuiturile”, a spus Elmira Dergousova, una dintre eleve, din sala de clasă, acoperită cu geamuri termopan care ajută la atenuarea zgomotului lumii de afară.
Amplasate într-un vechi tunel pietonal, la câțiva metri sub asfaltul drumului de deasupra, sălile de clasă sunt confortabile și pline de culoare. Personajele de desene animate și tablele de înmulțire sunt aliniate pe pereții, în timp ce un banner scrie „Harkiv este indestructibil”.
În Harkov, sirenele de raid aerian sună uneori de mai mult de o duzină de ori pe zi, a declarat mama Elmirai, Olena Dergousova.. Practic, fiecare casă a fost lovită în primele luni ale invaziei din 2022, a spus ea.
Aproape 2.200 de copii merg la cursuri în cele cinci locații ale școlii de la metrou din stațiile din Harkov, în creștere față de 1.000 în septembrie, când au deschis, conform primăriei din Harkiv, numai la cererea părinților lor.
În total, 106 clase de copii învață prin cele 19 săli de metrou. Aceasta este o fracțiune din zecile de mii de copii de vârstă școlară din oraș, potrivit primarului orașului.
Dar studiul în subteran înseamnă o zi de școală fără întreruperi, ferit de bombe și frica de sirene. „Copiii probabil s-au obișnuit până acum”, a spus profesoara Elmirai, Olena Rudakova. „Se obișnuiesc cumva.”
Citește și: