• Dacă izbucnește un război nuclear, oamenii ar trebui să se adăpostească imediat în colțurile clădirilor de beton pentru a avea cele mai mari șanse de supraviețuire.
  • Cele mai periculoase locații critice din interior care trebuie evitate sunt ferestrele, coridoarele și ușile.
  • Timpul dintre explozie și sosirea valului exploziei este de numai câteva secunde, așa că este esențial să ajungeți rapid într-un loc sigur.

Dacă izbucnește un război nuclear, oamenii ar trebui să se adăpostească imediat în colțurile clădirilor de beton pentru a avea cele mai mari șanse de supraviețuire. Potrivit unei echipe din Cipru, este mai bine decât să stai înghesuit pe coridoare sau lângă ferestre și uși.

Oamenii ar trebui să stea departe de aceste locuri și să se adăpostească imediat. Chiar și în camera din față care se află în fața exploziei, se poate fi în siguranță față de vitezele mari ale aerului dacă se poziționează la colțurile peretelui care se află în fața exploziei”, spune autorul principal, Dr. Ioannis Kokkinakis de la Universitatea din Nicosia, într-un comunicat de presă.

Constatările, bazate pe simulări pe calculator, sunt oportune. Recent, propagandistul Vladimir Solovyov a îndemnat Rusia să lanseze un atac nuclear asupra Marii Britanii. Cercetătorii au folosit tehnici avansate de modelare pentru a studia modul în care o undă de explozie nucleară trece cu viteză printr-o structură în picioare. Macheta lor conținea camere, ferestre, uși și coridoare pentru a calcula viteza aerului în urma valului de explozie, determinând care sunt cele mai bune și cele mai rele locuri.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA

Înainte de studiul nostru, pericolul pentru oamenii din interiorul unei clădiri din beton armat care rezistă la unda de explozie nu era clar”, spune autorul studiului, Dimitris Drikakis. Studiul nostru arată că vitezele mari ale aerului rămân un pericol considerabil și pot duce în continuare la răniri grave sau chiar la decese.”

Rezultatele arată că simpla prezență într-un local robust nu este suficientă pentru a evita rănirea. Spațiile strâmte cresc de fapt viteza aerului. Unda de șoc face ca aerul să se reflecte pe pereți și să se îndoaie în jurul colțurilor, producând o forță echivalentă cu de 18 ori greutatea corporală a unui om.

Cele mai periculoase locații critice din interior care trebuie evitate sunt ferestrele, coridoarele și ușile”, spune Kokkinakis. Timpul dintre explozie și sosirea valului exploziei este de numai câteva secunde, așa că este esențial să ajungeți rapid într-un loc sigur.

În plus, vor exista niveluri crescute de radiații, clădiri nesigure, linii electrice și de gaz deteriorate și incendii”, adaugă Drikakis. Oamenii ar trebui să fie îngrijorați de toate cele de mai sus și să solicite asistență de urgență imediată.”

Nu există un loc bun în care să te afli atunci când explodează o bombă nucleară. Tot ce este prea aproape este vaporizat instantaneu. De asemenea, radiațiile reprezintă o amenințare gravă pentru sănătate, chiar și la distanță. Între timp, există un alt pericol – unda de suflu generată de explozie, care poate produce viteze de aer suficient de puternice pentru a ridica oamenii în aer și a provoca răni grave.

Cercetătorii au simulat explozia unei bombe atomice de la o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) tipică și valul de explozie rezultat, pentru a vedea cum ar afecta oamenii care se adăpostesc în interior. În afara zonei imediate de explozie, forța a fost suficientă pentru a dărâma unele clădiri și a răni persoanele surprinse în aer liber. Cu toate acestea, structurile din beton pot rămâne în picioare.

Cercetătorii, ale căror rezultate sunt publicate în revista Physics of Fluids, speră că sfatul lor nu va trebui urmat niciodată. Cu toate acestea, înțelegerea efectelor ar putea ajuta la prevenirea deceselor și la ghidarea eforturilor de salvare. Solovyov, pe care Vladimir Putin se pare că îl urmărește cu regularitate la televiziunea de stat, a cerut Kremlinului să vizeze Occidentul pentru furnizarea de tancuri și alte arme Ucrainei.

Există un al treilea război mondial la scară largă. Marea Britanie a luat o decizie. Prin urmare, orice țintă militară de pe teritoriul Marii Britanii și Franței sunt legitime pentru noi să lovim”, susține Solovyov, potrivit unei declarații a SWNS. „Trebuie să o facem oficial și, dacă este necesar, atunci putem folosi arme nucleare tactice”.