• Kazan a sosit la Havana împreună cu o serie de nave rusești pentru un exercițiu militar în Caraibe în weekend.
  • Acestea au fost văzute ca o demonstrație de forță pe fondul tensiunilor dintre Moscova și Occident din cauza războiului din Ucraina.
  • Oficialii americani au minimalizat prezența navelor la aproximativ 145 km de Florida.

Un submarin rusesc care se află în prezent în Cuba a fost reperat în largul coastei de vest a Scoției înainte de a ajunge la Havana săptămâna trecută. Observarea lui Kazan, care nu a intrat în apele britanice, a determinat Ministerul Apărării (MoD) să îl informeze pe prim-ministru. Acesta a fost identificat de un avion anti-submarin RAF Poseidon P8 în timp ce trecea pe lângă Irlanda, la 5 iunie, scrie BBC.

Marina Regală a declarat că monitorizează în mod obișnuit apele din jurul Regatului Unit pentru a descuraja activitățile maligne”. Kazan a sosit la Havana împreună cu o serie de nave rusești pentru un exercițiu militar în Caraibe în weekend.

Acestea au fost văzute ca o demonstrație de forță pe fondul tensiunilor dintre Moscova și Occident din cauza războiului din Ucraina. Oficialii americani au minimalizat prezența navelor la aproximativ 145 km (90 mile) de Florida, afirmând că acestea nu reprezintă o amenințare.

Recomandări

OFICIAL LA NATO
VON DER LEYEN, APROBATĂ PENTRU CONDUCERE
UN BAN DAI ȘI STAI ÎN RAI
AU SUBIECTE DE DISCUȚIE
GLUTEN FREE, CAKE FOR ME!
COALIȚIA MUTĂ VINERI NEGOCIERILE

Baza navală HM Naval Base Clyde de la Faslane, situată pe coasta de vest a Scoției, găzduiește submarinele nucleare ale Regatului Unit, precum și alte nave ale Marinei Regale. Un purtător de cuvânt al Marinei Regale a declarat: Marina Regală monitorizează în mod obișnuit apele teritoriale britanice și zonele maritime adiacente pentru a asigura respectarea legislației maritime, pentru a descuraja activitatea malignă și pentru a ne proteja interesele naționale”.

Un ofițer de informații american a declarat pentru CBS, partenerul nord-american al BBC, că Kazan nu transporta arme nucleare. Ministerul cubanez de Externe a identificat celelalte nave rusești ca fiind fregata Amiral Gorshkov, petrolierul de flotă Pashin și remorcherul de salvare Nikolai Chiker.

Citește și