• UNESCO recomandă plasarea Veneţiei pe lista patrimoniului mondial în pericol.
  • Opinia Centrului Patrimoniului Mondial, care consideră că măsurile luate de Italia sunt „insuficiente”, este deocamdată orientativă.
  • Înscrierea Veneției pe lista patrimoniului mondial în pericol va necesita aprobarea statelor membre.

Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură avertizează asupra consecințelor turismului de masă și schimbărilor climatice asupra orașului italian. UNESCO recomandă plasarea Veneţiei pe lista patrimoniului mondial în pericol, după ce au fost luate măsuri „insuficiente” pentru a combate deteriorarea sitului din cauza turismului de masă şi schimbărilor climatice, potrivit unei decizii făcute publice luni .

„Dezvoltarea continuă (a Veneției), impactul schimbărilor climatice și turismul de masă amenință să provoace modificări ireversibile ale valorii universale excepționale a proprietății”, notează Centrul Patrimoniului Mondial, o filială a Unesco, care „recomandă (… ) înscrierea acesteia pe lista patrimoniului mondial în pericol”. Această recomandare, pentru a fi pusă în aplicare, va trebui votată în septembrie de către statele membre ale Unesco (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură).

Opinia Centrului Patrimoniului Mondial, care consideră că măsurile luate de Italia sunt insuficiente”, este deocamdată orientativă. Înscrierea Veneției pe lista patrimoniului mondial în pericol va necesita aprobarea statelor membre prezente la o reuniune a Comitetului Patrimoniului Mondial, care va avea loc între 10 și 25 septembrie la Riad. Cincizeci și cinci de bunuri se află pe lista Patrimoniului mondial în pericol. Printre acestea se numără centrul istoric al Vienei, Orașul Vechi al Ierusalimului și zidurile sale, precum și rezervația naturală integrală Muntele Nimba din Coasta de Fildeș.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

La începutul anului 2023, centrul istoric al orașului Odessa din Ucraina a fost adăugat pe lista UNESCO a Patrimoniului Mondial în Pericol. Orașul, care a fost amenințat încă de la începutul invaziei rusești, a fost lovit din nou de greve în luna iulie.

Citește și: