• Ungaria a blocat un ajutor de 50 de miliarde de euro din partea UE pentru Ucraina, la câteva ore după ce s-a ajuns la un acord privind începerea negocierilor de aderare.
  • „Un lider nu a putut fi de acord cu acest lucru”, a spus Michel într-o conferință de presă improvizată de la 3 a.m.
  • Discuțiile de aderare au venit într-un moment crucial pentru președintele Volodimi Zelenski.

Ungaria a blocat vineri pachetul de ajutor financiar acordat de Uniunea Europeană pentru Ucraina, la scurt timp după ce liderii UE au fost de acord să deschidă oficial negocierile de aderare pentru Ucraina și Republica Moldova. Charles Michel, președintele Consiliului European, a declarat că toate țările UE, cu excepția uneia, au susținut pachetul de 50 de miliarde de euro, aproximativ 52 de miliarde de dolari, în sprijin financiar pentru Ucraina, scrie New York Times.

„Un lider nu a putut fi de acord cu acest lucru”, a spus Michel într-o conferință de presă improvizată de la 3 a.m., referindu-se la președintele Viktor Orban al Ungariei. El a spus că liderii se vor reuni din nou la începutul lunii viitoare pentru a încerca să ajungă la un acord unanim, care este necesar pentru ca planul să fie pus în aplicare.

Viktor Orban, care în trecut a amânat niște sancțiuni UE împotriva Rusiei și este văzut drept cel mai apropiat aliat al președintelui Vladimir Putin, a declarat joi că ajutorul ar trebui prelungit numai după alegerile la nivel european planificate pentru vară.

Recomandări

TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
O LUNĂ DE SCHENGEN

Acordul privind UE

Discuțiile de aderare au venit într-un moment crucial pentru președintele Volodimir Zelenski al Ucrainei, care tocmai se întorsese dintr-o vizită în Statele Unite, unde a pledat pentru primirea ajutorului extrem de necesar pentru război, care este blocat de diviziunile politice din Congres.

Deși aderarea la UE ar dura ani de zile, anunțul de joi a fost o victorie simbolică care ar putea să-l enerveze pe Putin, care a catalogat ambițiile europene ale Ucrainei drept o formă de agresiune.

La începutul întâlnirii de joi, Orban a spus că intenționează să pună veto la deschiderea oficială a discuțiilor de aderare, argumentând că Ucraina nu este pregătită și că intrarea sa ar fi dăunătoare pentru Ungaria.

Orban a părăsit sala

Dar, în cele din urmă, la ordinul cancelarului Olaf Scholz al Germaniei, Orban a părăsit literalmente sala când a venit timpul să ridice obiecții la deschiderea negocierilor, permițând să se ia decizia în timp ce el s-a abținut.

„Aceasta este o victorie pentru Ucraina. O victorie pentru toată Europa. O victorie care motivează, inspiră și întărește”, a scris Zelenski.

Citește și