• Bruxelles-ul a cerut de mult timp transparență, concurență și responsabilitate în achizițiile publice din Ungaria.
  • Budapesta a anunțat că va crea o autoritate anticorupție și un grup de lucru cu grupuri neguvernamentale pentru a supraveghea cheltuirea fondurilor UE.
  • Noile legi sunt programate să intre în vigoare în noiembrie.

Guvernul din Ungaria va înainta săptămâna viitoare Parlamentului noi legi pentru a pune capăt unui impas cu Comisia Europeană și pentru a debloca accesul la fondurile Uniunii Europene, a declarat sâmbătă șeful de cabinet al premierului Viktor Orban.

Executivul UE va recomanda suspendarea miliardelor de euro alocate Ungariei din cauza îngrijorărilor legate de corupție, au declarat miercuri doi oficiali pentru Reuters, în ceea ce ar fi prima măsură de acest fel împotriva lui Orban.

Joi, o mare majoritate a legiuitorilor UE a votat pentru a condamna daunele aduse democrației în Ungaria sub conducerea veteranului Orban, aflat la putere din 2010, intensificând presiunea asupra blocului pentru a reduce finanțarea pentru fosta țară comunistă.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

În speranța de a pune capăt impasului care a pus presiune pe forint și pe piețele de obligațiuni, Budapesta a anunțat că va crea o autoritate anticorupție și un grup de lucru cu grupuri neguvernamentale pentru a supraveghea cheltuirea fondurilor UE.

Guvernul fie a acceptat solicitările Comisiei Europene, fie, în domeniile în care nu le puteam accepta, am reușit să ajungem la un compromis satisfăcător pentru ambele părți, a declarat Gergely Gulyas în cadrul unei conferințe de presă.

În cadrul ședinței de astăzi, guvernul a discutat aceste angajamente și le-a aprobat, a spus el, adăugând că guvernul lui Orban va cere parlamentului să adopte legislația relevantă prin intermediul unui proces accelerat. Noile legi sunt programate să intre în vigoare în noiembrie, ceea ce, potrivit lui Gulyas, ar putea marca sfârșitul acțiunilor punitive împotriva Ungariei, în condițiile în care accesul la miliarde de euro atârnă în balanță.

În loc de neîncredere reciprocă, seria constructivă de negocieri cu Comisia din ultimele două luni poate fi văzută ca un pas spre încredere reciprocă, a declarat Gulyas, adăugând că Ungaria așteaptă decizia UE cu un calm perfect.

Ungaria a avut de departe cea mai mare pondere de nereguli din întregul bloc în cheltuirea fondurilor UE în perioada 2015-19, potrivit agenției antifraudă a UE. Bruxelles-ul a cerut de mult timp transparență, concurență și responsabilitate în achizițiile publice din Ungaria.