• Sursele regenerabile au reprezentat aproximativ două cincimi din producţia europeană de electricitate în 2020.
  • 36% proveneau din combustibili fosili şi 25% din energia nucleară, potrivit datelor Comisiei Europene.
  • Lucrăm în circumstanţe extraordinare şi realizăm reformele mai repede decât o face de obicei Comisia”, a declarat Kadri Simson într-un interviu.

Uniunea Europeană intenţionează să revizuiască piaţa de energie electrică din blocul comunitar pentru a acorda prioritate energiei regenerabile mai ieftine, a declarat comisarul european pentru energie, în ciuda avertismentelor din industrie, potrivit cărora reformele ar putea înăbuşi investiţiile în parcurile eoliene şi solare.

Comisia Europeană se află sub o presiune politică foarte puternică” pentru a reproiecta piaţa în vederea reducerii facturilor pentru consumatori, în timp ce UE se luptă cu cea mai dificilă criză energetică din ultimele decenii.

Lucrăm în circumstanţe extraordinare şi realizăm reformele mai repede decât o face de obicei Comisia”, a declarat Kadri Simson într-un interviu.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Comisia analizează cum să aducă consumatorilor beneficiile unei cote mai mari de energie regenerabilă”. Vom avea nevoie, de asemenea, de centrale electrice pe gaz, dar nu vrem să creăm un sistem în care acestea să fie în funcţiune 24 de ore din 24, 7 zile din 7″, a adăugat ea.

Într-un proiect care prezintă posibilele reforme, consultat de Financial Times, comisia sugerează ca energia regenerabilă să reflecte mai mult costurile reale de producţie” ale acesteia, având în vedere că, odată ce infrastructura este construită, sursa de energie pentru un parc eolian sau o instalaţie solară este practic gratuită.

De asemenea, Comisia propune prelungirea unei taxe pe profit pentru companiile din domeniul energiei regenerabile, ale cărei venituri sunt transferate către consumatori şi care urmează să expire în 2023.

Propunerile de îmbunătăţire a pieţei de energie electrică din blocul comunitar vin după luni de presiuni din partea mai multor state membre, în special Franţa şi Spania, care au solicitat Comisiei să pună capăt unui sistem în cadrul căruia cel mai scump combustibil din UE, în prezent gazul, stabileşte preţul pentru toată energia electrică produsă.

Sursele regenerabile au reprezentat aproximativ două cincimi din producţia europeană de electricitate în 2020, 36% provenind din combustibili fosili şi 25% din energia nucleară, potrivit datelor Comisiei Europene.