Unul din cei mai mari vulcani din Rusia a erupt și a provocat un nor de cenușă de 10 kilometri înălțime. Ce se poate întâmpla

Vulcanul Shiveluch din peninsula Kamchatka, situată în extremitatea estică a Rusiei, a erupt marți dimineața devreme și a trimis o coloană de cenușă înaltă de 10 kilometri, reprezentând o amenințare sporită pentru traficul aerian, a declarat echipa de răspuns la erupțiile vulcanice din Kamchatka (KVERT), informează Reuters.

Echipa a emis un aviz de cod roșu de observare a vulcanilor pentru aviație, menționând că exploziile de cenușă de 15 kilometri înălțime ar putea avea loc în orice moment. Activitatea în curs de desfășurare ar putea afecta avioanele internaționale și cele care zboară la joasă înălțime”, a precizat aceasta.

Norul de cenușă în urma erupției s-a deplasat spre vest și sud și a măsurat 400 pe 270 de kilometri, a precizat pe Telegram filiala Kamchatka a studiului geofizic al Academiei de Științe din Rusia. Rapoartele presei ruse au indicat că acesta continua să se răspândească.

Autoritățile locale au închis școlile și au ordonat locuitorilor din satele din apropiere să rămână în case, a declarat șeful regiunii municipale Ust-Kamchatsky, Oleg Bondarenko, într-o postare pe Telegram. Unul dintre cei mai mari și mai activi vulcani din Kamchatka, Shiveluch a avut aproximativ 60 de erupții substanțiale în ultimii 10.000 de ani, ultima erupție majoră fiind în 2007.

Acesta are două părți principale, dintre care cea mai mică – Young Shiveluch – oamenii de știință au raportat că este extrem de activă în ultimele luni, cu un vârf de 2.800 de metri care iese din Old Shiveluch, înalt de 3.283 de metri.

Citește și:

Exit mobile version