• Letonia şi Estonia s-au retras joi dintr-un cadru de cooperare între China şi ţările din Europa Centrală şi de Est, călcând pe urmele Lituaniei.
  • Potrivit Ministerului leton de Externe, Riga a luat această decizie ,,având în vedere prioritățile actuale ale politicii externe și comerciale a Letoniei„.
  • Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Grecia, Ungaria, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria rămân în formatul de cooperare.

Letonia şi Estonia s-au retras joi dintr-un cadru de cooperare între China şi ţările din Europa Centrală şi de Est, călcând pe urmele Lituaniei, care s-a retras în mai anul trecut.

Această decizie intervine în contextul în care Occidentul critică China pentru intensificarea presiunii militare asupra Taiwanului, o insulă guvernată democratic pe care China o revendică ca teritoriu propriu.

,,Participarea în trecut la formatul 16+1 nu a dat rezultatele economice dorite„, a declarat pentru Reuters Ministerul de Externe leton.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

,,Participarea continuă a Letoniei la cadrul de cooperare condus de China cu ţările din Europa Centrală şi de Est nu mai este în concordanţă cu obiectivele noastre strategice în actualul mediu internaţional„, a adăugat acesta.

În declaraţiile publicate joi, ambele ţări au afirmat că vor continua să lucreze în vederea unor ,,relaţii constructive şi pragmatice cu China„, respectând în acelaşi timp ordinea internaţională bazată pe reguli şi drepturile omului.

Uniunea Europeană consideră China drept un rival strategic în anumite domenii, dar încearcă să încurajeze Beijingul să reformeze normele comerciale în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Aceasta în ciuda faptului că Beijingul a sancţionat unii membri ai Parlamentului European şi a pedepsit economic Lituania.

Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Grecia, Ungaria, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria rămân în formatul de cooperare.