• Von der Leyen a promis că sancțiunile UE împotriva Rusiei vor continua deoarece acestea slăbesc economia rusă.
  • Von der Leyen a anunțat o plafonare a veniturilor companiilor producătoare de energie electrică.
  • Președintele Comisiei Europene a anunțat o contribuție de criză din partea producătorilor de combustibili fosili.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat o plafonare a veniturilor companiilor producătoare de energie electrică și o contribuție de criză din partea producătorilor de combustibili fosili, în cadrul discursului său privind starea Uniunii Europene. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat miercuri, în discursul său anual privind starea Uniunii Europene, planurile de combatere a crizei energetice și răspunsul în curs de desfășurare față de Rusia.

În cadrul discursului, Von der Leyen a anunțat că va călători miercuri la Kiev pentru a contribui la aducerea Ucrainei pe piața unică a Uniunii Europene. Pe fondul laudelor pentru răspunsul rapid al UE la criza ucraineană, von der Leyen a subliniat că sprijinul UE pentru Ucraina va rămâne „de nezdruncinat”.

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, soția președintelui Volodimir Zelenski, a fost invitată de onoare la discurs, în timp ce principalii legislatori alături de von der Leyen au fost îmbrăcați în culorile ucrainene asortate. Von der Leyen a promis că sancțiunile UE împotriva Rusiei vor continua deoarece acestea slăbesc economia rusă.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Restructurarea sectorului energetic

Von der Leyen a anunțat o plafonare a veniturilor companiilor producătoare de energie electrică și o contribuție de criză din partea producătorilor de combustibili fosili.

Ea a declarat că aceste măsuri vor aduce un plus de 140 de miliarde de euro. Șefa UE a criticat subvențiile acordate în trecut pentru combustibilii fosili și a făcut apel la creșterea investițiilor în energia regenerabilă. În acest scop, ea a anunțat o sumă suplimentară de 3 miliarde de euro pentru a contribui la construirea unei viitoare piețe a hidrogenului.

Ea a declarat că este esențial ca UE să scape de dependența de petrolul și gazele rusești. De la invazia rusă, importurile din Rusia reprezintă în prezent doar 9% din importurile UE, față de 40% anterior. Rezervele de stocare a gazelor pentru iarna viitoare au ajuns la o capacitate de 80%, ceea ce arată că acordul UE funcționează, a spus ea.

Ea a mai subliniat importanța unei economii digitale și durabile. Ea a spus că planul Next Generation EU a însemnat o ușurare pentru economia europeană și un flux constant de investiții în energii durabile, cum ar fi centralele solare și parcurile eoliene.