Ursula von der Leyen anunță plafonarea veniturilor din electricitate pentru a combate criza energetică

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat o plafonare a veniturilor companiilor producătoare de energie electrică și o contribuție de criză din partea producătorilor de combustibili fosili, în cadrul discursului său privind starea Uniunii Europene. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat miercuri, în discursul său anual privind starea Uniunii Europene, planurile de combatere a crizei energetice și răspunsul în curs de desfășurare față de Rusia.

În cadrul discursului, Von der Leyen a anunțat că va călători miercuri la Kiev pentru a contribui la aducerea Ucrainei pe piața unică a Uniunii Europene. Pe fondul laudelor pentru răspunsul rapid al UE la criza ucraineană, von der Leyen a subliniat că sprijinul UE pentru Ucraina va rămâne „de nezdruncinat”.

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, soția președintelui Volodimir Zelenski, a fost invitată de onoare la discurs, în timp ce principalii legislatori alături de von der Leyen au fost îmbrăcați în culorile ucrainene asortate. Von der Leyen a promis că sancțiunile UE împotriva Rusiei vor continua deoarece acestea slăbesc economia rusă.

Restructurarea sectorului energetic

Von der Leyen a anunțat o plafonare a veniturilor companiilor producătoare de energie electrică și o contribuție de criză din partea producătorilor de combustibili fosili.

Ea a declarat că aceste măsuri vor aduce un plus de 140 de miliarde de euro. Șefa UE a criticat subvențiile acordate în trecut pentru combustibilii fosili și a făcut apel la creșterea investițiilor în energia regenerabilă. În acest scop, ea a anunțat o sumă suplimentară de 3 miliarde de euro pentru a contribui la construirea unei viitoare piețe a hidrogenului.

Ea a declarat că este esențial ca UE să scape de dependența de petrolul și gazele rusești. De la invazia rusă, importurile din Rusia reprezintă în prezent doar 9% din importurile UE, față de 40% anterior. Rezervele de stocare a gazelor pentru iarna viitoare au ajuns la o capacitate de 80%, ceea ce arată că acordul UE funcționează, a spus ea.

Ea a mai subliniat importanța unei economii digitale și durabile. Ea a spus că planul Next Generation EU a însemnat o ușurare pentru economia europeană și un flux constant de investiții în energii durabile, cum ar fi centralele solare și parcurile eoliene.

Exit mobile version