• Negocierile de marți pentru guvern nu au adus niciun rezultat
  • PNL are acum două variante de premier, nu una, Orban și Cîțu
  • Iohannis a primit patru propuneri de prim-ministru și nu a ales niciuna

Teatru absurd la negocierile pentru formarea noului guvern. Biletul îl plătești tu. Orban e din nou în cărți pentru funcția de premier. Florin Cîțu e și el tot acolo. Cioloș nu-l vrea pe Orban, deși USR-PLUS a avut ideea de a-l readuce în joc.

PNL are doi premieri în acest moment: Orban și Cîțu. Trebuie să aleagă între ei. Aseară au discutat până aproape de miezul nopții. Degeaba. Nu au ajuns la o concluzie. Nu știm când vor relua discuțiile. „Varianta de premier în persoana lui Florin Cîţu nu a fost retrasă şi nu s-a discutat ca Florin Cîţu să se retragă“, au spus surse din PNL pentru Aleph News.

Cum s-a ajuns la varianta Orban premier

Varianta Orban premier a apărut după întâlnirile lui Orban cu Iohannis și cu liderii USR, PLUS, și UDMR. S-a vorbit în patru despre această soluție la celebra Vila lac. Au fost de față Orban, Barna, Dragos Tudorache și Kelemen Hunor.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

Potrivit surselor Aleph News, nu a fost însă prima oară în aceste zile când s-a auzit numele Orban în dreptul funcției de premier. Ludovic Orban le-a spus liberalilor în ședința de marți seară de la partid că în discuțiile de sâmbătă și duminică liderii USR-PLUS au propus explicit varianta preluării de către el a funcției de premier. UDMR a fost, în principiu, de acord.

Ce șanse sunt să-l vedem din nou premier desemnat

Dacă l-am întreba pe Cioloș, e clar ca nu ar fi șanse ca Orban să fie din nou premier. A scris un mesaj pe Facebook în sensul ăsta. Mesajul USR PLUS este simplu: „Am vorbit serios atunci când am spus că e nevoie de un nou început pentru Români“. Dacă îi întrebi pe liberali, părerile sunt împărțite. USR se mai gândește până joi, când știm că ar trebui reluate negocierile PNL, USR, PLUS, UDMR.

Pe de altă parte, analistul politic Ion Cristoiu spune că sunt toate șansele ca Ludovic Orban să devină din nou premier.

Ion Cristoiu, analist politic: „La ora actuală România are nevoie să se tărască. Trebuie un guvern de supraviețuire. Domnul Iohannis, dacă îl pune pe Orban, trebuie să iasă să spună că nu se mai amestecă în treburile Guvernului. Domnia sa va deveni președintele întregului popor și noi toți vom fi fericiți. E cea mai bună soluție. Din datele pe care le am asta este soluția“.