- 1.101 de oameni s-au vaccinat în a doua zi de vaccinare
- Până pe 1 februarie trebuie să fie vaccinați jumătate de milion de români
- Pe site-ul prefecturii București nu există nicio informație despre planul de vaccinare
Nici de vaccin nu ne putem bucura ca lumea. Îl avem, dar greul de aici începe. Cum îl facem? Cum vor reuși sau…chiar vor reuși cei responsabili cu distribuția pentru cele 500.000 de doze din prima fază?
Advertisment
Avem motive să ne îngrijorăm, de vreme ce din primii 5.000 de oameni pe care trebuia să îi avem vaccinați în prima zi, nu au beneficiat nici măcar 1.000. Azi s-au vaccinat alte 1.100 de cadre medicale. Privații s-au oferit să participe la campania de vaccinare, dar statul, ca de obicei, spune că se descurcă.
Până pe 1 februarie trebuie să vaccinăm jumătate de milion de oameni. Asta e faza 1. Aici intră doar personalul medical. În faza a doua intră și restul oamenilor, de rând. Strategia de comunicare însă e ridicolă.
Recomandări
Cum ridicolă e și platforma pe care trebuie să te înscrii ca să îți faci vaccin. Oricum, medicii din România și-au făcut propriile liste – pe hartie sau în Excel. Și le pare mai bine așa.
Vasile Cepoi, director executiv DSP Iași: „Dacă vorbim de angajaţii din unităţile sanitare lucrurile pot fi rezolvate mai uşor şi fără această platformă.”
Cu platforma… mai greu. Printre medicii care au încercat e Adelina Mihăescu, de la Spitalul Județean Timișoara. A renunțat după o oră.
Adelina Mihăescu, medic nefrolog: „Eu nu am reușit, probabil din niște detalii tehnice, mi s-a părut destul de complicat pentru cineva care nu este fluent în utilizarea computerului.”
Pe site-ul prefecturii București nu există nicio informație despre planul de vaccinare. Există însă și cazuri care ne dau speranțe. La Cluj, prefectul și echipa lui lucrează de o lună pentru a faza a doua a vaccinurilor. Pe listă sunt 130.000 de nume – oamenii peste 65 de ani și bolnavii cronici.
Mircea Abrudean, prefectul judeţului Cluj: „Aici sunt centrele de vaccinare, 30 la număr, pe UAT-uri, cu localităţi arondate, cu populaţie deservită, cu estimare. La noi lucrurile funcţionează destul de bine. Sunt amenajate în săli de sport sau în alte tipuri de structuri care necesită nişte compartimentări, mici lucrări.”
În județul Argeș vaccinurile încă nu au venit, dar autoritățile spun că s-au organizat.
Emanuel Soare, Prefect Arges: „Avem în acest moment cel puțin 4 centre de vaccinare în spitale, fiecare centru vă putea să vaccineze cel puțin 50 de persoane. Noi din listele pe care le avem deja făcute cu personalul medical, putem să vaccinam cel puțin 100, daca nu chiar 200 de persoane, într-o primă zi”
Partenerii noștri