• „Vaccinare la poarta ta” și „Șezătoare pentru vaccinare” sunt două acțiuni prin autoritățile locale au încercat să aducă vaccinarea cât mai aproape de cetățeni.
  • „Vaccinare la poarta ta” va însemna organizarea unor echipe mobile de vaccinare, care se vor deplasa la poarta cetățenilor care s-au programat anterior pentru vaccinare.
  • Ambele acțiuni pilot vor fi testate la Ciugud, iar dacă eficiența lor va fi dovedită vor fi recomandate pentru a fi organizate și în alte comunități rurale.

Zeci de locuitori din comuna Ciugud, județul Alba, au fost vaccinați, vineri, în doar câteva ore, prin două metode inedite, testate în premieră națională: „Vaccinare la poarta ta” și „Șezătoare pentru vaccinare”.

Cele două acțiuni inedite din comuna Ciugud au ca scop stimularea vaccinării din zona rurală prin oferirea posibilității cetățenilor de a se vaccina în propria gospodărie sau în puncte temporare amenajate cât mai aproape de casele lor.

„Direcția de Sănătate Publică Alba salută și susține inițiativa Primăriei Ciugud de a veni în întâmpinarea locuitorilor comunei, în special a celor vârstnici, în ceea ce privește vaccinarea împotriva COVID-19, prin crearea acestei acțiuni inedite – „Vaccinarea la poarta ta”. Este primul maraton de vaccinare gen door-to-door organizat în mediul rural din județ și ne dorim ca și alte comunități rurale să aibă astfel de inițiative pentru care ne arătăm toată deschiderea”, a spus Alexandru Sinea, directorul executiv al DSP Alba.

Recomandări

ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
TRUMP AMENINȚĂ PANAMA
FRANȚA ȚINE DOLIU

„Vaccinare la poarta ta” și „Șezătoare pentru vaccinare” sunt două acțiuni prin autoritățile locale au încercat să aducă vaccinarea cât mai aproape de cetățeni.

„Ne bucură deschiderea de care s-au bucurat în rândul cetățenilor noștri aceste acțiuni pilot și sperăm să existe cât mai multe inițiative de acest fel, care să stimuleze vaccinarea în mediul rural. Să nu uităm că 45% din populația României trăiește în mediul rural și aici există cele mai mari provocări pentru campania națională de vaccinare. Cred că este și de datoria noastră, a primarilor și autorităților locale, să sprijinim campania de vaccinare, aceasta fiind soluția pentru a reveni la normalitatea pe care ne-o dorim cu toții și pentru a învinge pandemia”, a spus Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud.

De vineri până duminică, în Ciugud se derulează o campanie amplă de vaccinare a populației prin care testează, în premieră națională, două acțiuni inedite pentru stimularea vaccinării în mediul rural: „Vaccinare la poarta ta” și „Șezătoare pentru vaccinare”. Derulate în parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică Alba, acțiunile au ca scop aducerea vaccinării cât mai aproape de cetățeni, astfel încât să nu mai fie nevoiți să se deplaseze la centrele fixe de vaccinare din municipiul Alba Iulia.

„Vaccinare la poarta ta” va însemna organizarea unor echipe mobile de vaccinare, care se vor deplasa la poarta cetățenilor care s-au programat anterior pentru vaccinare. Astfel, orice persoană, cu vârsta peste 18 ani, s-a putut programa on-line, telefonic sau prin sms, în perioada 4 – 12 mai 2021, pentru a primi prima doză de vaccin BioNTech/ Pfizer.

„Șezătoare pentru vaccinare” este cea de-a doua formă de vaccinare testată pilot în comuna Ciugud și presupune organizarea unor puncte temporare de vaccinare în curtea unor localnici. Aici, în condiții de distanțare și cu respectarea normelor impuse de pandemie, se vor aduna mai mulți vecini de pe o stradă și vor fi vaccinați de echipele mobile, astfel încât să se reducă timpul necesar vaccinării și monitorizării persoanelor vaccinate.

Ambele acțiuni pilot vor fi testate la Ciugud, iar dacă eficiența lor va fi dovedită vor fi recomandate pentru a fi organizate și în alte comunități rurale.

În paralel, Ciugudul continuă și campania de informare „#VACCIN cu informații oficiale” prin care oferă informații utile despre vaccinarea națională împotriva COVID – 19. Pe site-ul administrației locale sunt oferite prospectele oficiale ale vaccinurilor, detalii privind programarea națională, răspunsuri la întrebări, raportări, dar și alte informații provenite din surse oficiale, respectiv instituțiile care gestionează domeniul sănătății și vaccinarea.