• Măsurile Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă urmăresc eliminarea mai multor interdicţii de circulaţie, iar masca nu mai este obligatorie în spaţiile deschise.
  • Numărul persoanelor vaccinate cu o doză a scăzut mult în ultima perioadă, ajungând rar la 10.000 de persoane imunizate zilnic.
  • Varianta Omicron este deja prezentă în ţară.

Măsurile luate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă privind gestionarea pandemiei urmăresc eliminarea unor restricţii prin care a fost limitat valul al patrulea de COVID-19, care a lovit puternic sistemul sanitar românesc.

Astfel, în urma şedinţei din această săptămână a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), s-a propus şi aprobat ulterior eliminarea interdicţiei de circulaţie în cursul nopţii şi eliminarea obligativităţii purtării măştii de protecţie în spaţiile deschise, cu excepţia celor aglomerate. Masca se va purta în continuare în spaţiile închise.

De asemenea, orele în care magazinele pot ţine deschis creşte de la 21 la 22. O altă măsură este că în malluri şi în marile magazine, accesul ar putea fi permis şi persoanelor testate, nu doar celor vaccinate şi trecute prin boală.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Măsurile CNSU mai arată că toate activităţile limitate la o participare de 30% vor fi permise până la 50% pentru persoanele vaccinate, trecute prin boală sau testate.

Aceste măsuri vin în contextul în care luna decembrie este marcată de sărbătorile de Crăciun, în care la nivel naţional este o circulaţie mult mai intensă a persoanelor, atât în magazine, cât şi în comunitate.

În noaptea de 24 spre 25 decembrie şi de Revelion nu vor fi restricţii privind ora până la care funcţionează restaurantele. În interior, va fi limită de participare de 50%, se va intra cu prezentarea certificatului verde şi nu se va folosi mască de protecţie.

CNSU mai recomandă ca în hoteluri să fie primite şi persoanele testate, iar petrecerile private să fie în continuare interzise.

Cazurile scad, însă pericolul rămâne

Medicii atrag atenţia că, deşi ne aflăm pe un trend descendent al valului patru de pandemie, pericolul există în continuare, mai ales în urma confirmării în ţară a trei persoane infectate cu noua tulpină Omicron, mult mai contagioasă.

În ultimele 24 de ore au fost confirmaţi peste 1.000 de români cu noul coronavirus şi au fost raportate 72 de decese. Numărul este unul semnificativ în scădere faţă de vârful valului patru, când erau 15.000 de pacienţi infectaţi zilnic şi aveam câteva sute de decese. Cu toate acestea, campania de vaccinare bate pasul pe loc, în contextul în care zilnic nu sunt mai mult de 10.000-12.000 de persoane care fac prima doză de vaccin, indicatorul apetitului pentru imunizare.

În acelaşi timp, deşi românii nu se vaccinează, iar măsurile de limitare a pandemiei sunt relaxate chiar în perioada cea mai aglomerată din an, cu presiunea noii tulpine, ministrul sănătăţii Alexandru Rafila spune că analizează eventuale măsuri pentru a limita răspândirea variantei Omicron.

„Vom face o analiză rapidă a situaţiei şi a eventualelor măsuri care pot fi luate încât să limităm posibilitatea ca acestă tulpină să se răspândească rapid în România. Trebuie să luăm măsuri care poate vor fi temporare, până ne lămurim ce este cu această tulpină“, a declarat Alexandru Rafila.